Vijesti / Ostalo

8. ožujka

Znate li zašto danas slavimo Dan žena? Ovako je sve počelo prije više od 150 godina

Znate li zašto danas slavimo Dan žena? Ovako je sve počelo prije više od 150 godina
Ivica Benić/SiB.hr

Iako je hrvatsko društvo napredovalo u osvještavanju rodne ravnopravnosti i unaprjeđenju zakonodavstva, svakodnevne rodno utemeljene nepravde od rada i zapošljavanja do nasilja su i dalje značajno prisutne, upozorava pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić

Međunarodni dan žena koji se obilježava kao podsjetnik na prosvjed tekstilnih radnica u New Yorku 1857. i ove godine će biti dočekan u znaku osvještavanja rodne ravnopravnosti i svakodnevne rodno utemeljene nepravde koja je i dalje prisutna kako u privatnom životu tako i na radnom mjestu.

Sve je počelo u vrijeme brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije kada su zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila javno demonstrirale 8. ožujka 1857. u New Yorku.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Idućih godina, na isti datum, demonstracije su se nastavile. Jedna od njih ostala je zabilježena u povijesti kao jedna od najutjecajnijih, a to je bilo 1908. godine kada je 15 tisuća žena marširalo kroz New York i tražilo kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa.

Dvije godine kasnije održana je prva međunarodna ženska konferencija u Kopenhagenu, u organizaciji Socijalističke Internacionale te ustanovila 'Međunarodni dan žena' na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin. Nakon međunarodnih dogovora utvrđeno je da se taj dan u svijetu slavi 8. marta.

Društvo napredovalo, ali rodno utemeljene nepravde i dalje prisutne

Iako je hrvatsko društvo napredovalo u osvještavanju rodne ravnopravnosti i unaprjeđenju zakonodavstva, svakodnevne rodno utemeljene nepravde od rada i zapošljavanja do nasilja su i dalje značajno prisutne, upozorava pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

Dodaje kako statistički podaci i svakodnevni realitet ukazuju na činjenicu da u Hrvatskoj žene i muškarci nemaju jednaka prava i mogućnosti u svim područjima života pri čemu je rodna diskriminacija široko prisutna, uz učestalo nasilje te brojne stereotipe i predrasude.

Tako je primjerice Ženska mreža Hrvatske nedavno iznijela zabrinjavajući podatak da je lani ubijeno devet žena, a u posljednjih 20 godina 400 ih lišeno života.Forum Žena SDP-a poručio je da su žene manje zaštićene na tržištu rada na kojemu rade manje plaćene poslove. Ističu kako je prošle godine prosječna neto plaća za žene bila za 66 eura manja nego prosječna neto plaća muškaraca dok je prosječna mirovina muškaraca čak 20 posto veća od prosječne mirovine žena.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske na tribini "Rad po mjeri žene: Radno mjesto bez nasilja i uznemiravanja" upozorio je pak na to da se nasilje i uznemiravanje žena na radnom mjestu prešutno tolerira. Sindikat pritom ističe da su u 70 posto slučajeva uznemiravanja na radnom mjestu zlostavljači šefovi, odnosno pretpostavljeni na radnom mjestu.

Ovogodišnje obilježavanje dana žena

To je, seksualno uznemiravanje na rodnom mjestu, ujedno jedan od problema na koji će se staviti naglasak na prosvjedima prilikom ovogodišnjeg obilježavanja Dana žena.

8. ožujka Osmomartovski Noćni marš u Osijeku okupit će ''Žene s glasom''

Tako će četrdesetak ženskih udruga i organizacija u petak na zagrebačkom Markovu trgu održati akciju ”Sigurne na radnom mjestu, slobodne od zlostavljanja” te predati zahtjeve Vladi za hitno rješavanje tog problema.

Pozivaju se na posljednje istraživanje Agencije EU-a a za temeljna prava prema kojem je do 75 posto žena u Europskoj uniji u profesionalnom svojstvu ili na položajima najvišeg menadžmenta doživjelo seksualno uznemiravanje.

Ove godine će se održati i tradicionalni noćni marševi u Zagrebu, Šibeniku, Splitu, Osijeku, Rijeci i Zagrebu kao i niz drugih manifestacija diljem zemlje.

Izvor: Net.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!