Događanja / Istaknuta

8. ožujka

Osmomartovski Noćni marš u Osijeku okupit će ''Žene s glasom''

Osmomartovski Noćni marš u Osijeku okupit će ''Žene s glasom''

Noćnim maršom Osijek želi se potaknuti što veći broj žena na izlazak na izbore jer tako mogu mijenjati javne politike vezane uz svoj položaj

Žena s glasom – parola je kojom vas ove godine pozivamo na osmomartovski Noćni marš u Osijeku u organizaciji neformalne inicijative Noćni marš Osijek.

Slavimo 8. mart pod parolom ''Žena s glasom'' jer ženama se, unatoč tomu što su prije sedamdeset i osam godina izborile pravo glasa, taj glas danas nastoji utišati. Nastoji ga se vratiti u četiri zida kuhinje i nastoji ga se svesti na histeriziranje bez povoda jer su žene tobože ravnopravne. Međutim, istina koju svakodnevno živimo, itekako je drugačija.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Danas, Hrvatska je na europskom začelju u pogledu ravnopravnosti spolova, unatoč nizu zakona. Naime, emancipacija se ne rješava na razini materijalnih i zakonskih pretpostavki.

Stoga, kada im se govori da su ravnopravne i histerične, neka imaju na umu da su žene i danas podzastupljene na mjestima odlučivanja, da žene trpe spolno uznemiravanje i seksizam u javnom prostoru, da se za silovanje 14-godišnje djevojčice određuju uvjetne kazne, da se za spolno uznemiravanje žene na radnom mjestu izriču minimalne novčane kazne, da je prošle godine ubijeno devet žena te da živimo u državi u kojoj je broj femicida najveći u posljednjih 20 godina.

Neka isto tako imaju na umu da živimo u državi u kojoj nesmetano radi ginekolog, iako se protiv njega vodi kazneni postupak za najteže kazneno djelo protiv spolne slobode - silovanje i da živimo u državi u kojoj vladajuće strukture nemaju empatiju za ubijene žene.

Koliko tek ima neravnopravnosti koja se odvija u anonimnosti obiteljskog doma? Koliko je žena unaprijed osuđeno na gubitak dostojanstva, prava na život u miru i sigurnosti? Pravo na slobodu i sigurnost, slobodu u izboru partnera/partnerice, pristupačan zdravstveni sustav, pravo na dostojanstvenu plaću i mirovinu – sve su to prava koja su im još uvijek ugrožena; prava za koja ih pokušavaju uvjeriti da su privilegije.

Ravnopravnost žena i muškaraca mora biti osigurana u svim područjima.

Kako bi se navedeno osiguralo, potrebna je i politička volja, stoga u ovoj izbornoj godini kada izlazimo na čak tri izbora - izbore za europski parlament, nacionalne parlamentarne i predsjedničke izbore Noćnim maršom Osijek želi se potaknuti što veći broj žena na izlazak na izbore jer tako mogu mijenjati javne politike vezane uz svoj položaj.

Neformalnu inicijativu Noćni marš Osijek čine Centar za mir nenasilje i ljudska prava, Dkolektiv organizacija za društveni razvoj, Nansen dijalog centar, Neformalna inicijativa mladih Mladforma, PLANTaža, Udruga Adela - udruga za ženska ljudska prava i promicanje demokracije i Udruga Generator.

Program je Noćnog marša sljedeći:

  • 18.30: Okupljanje na Trgu Ante Starčevića uz Zle bubnjare
  • 19.00: Trg Ante Starčevića – Kapucinska ulica – Ulica Europske avenije – Park Kralja Držislava (kod Školjke)
  • 19.30 - 19.45: Početak prigodnog programa kod Školjke
  • 20.15 - 21.00: DJ INSOLATE
  • 21.00: After party Noćnog marša u Barcelona pubu: DJ Umbo i Tihana Tomljanović

O zahtjevima Noćnog marša uskoro!


Izdvojeno

Reci što misliš!