Događanja / Istaknuta

29. travnja do 5. svibnja

Najzanimljivija događanja ovaj tjedan: Proslava Praznika rada, Sajam antikviteta, Dan grada Vukovara, utakmica Osijek – Lokomotiva...

Najzanimljivija događanja ovaj tjedan: Proslava Praznika rada, Sajam antikviteta, Dan grada Vukovara, utakmica Osijek – Lokomotiva...
PIXSELL

Sportske, studentske, glazbene, kvizaške, kulturne i ostale ine manifestacije obilježit će predstojeći tjedan u Slavoniji i Baranji, no ipak će među njima glavno događanje biti proslava prvoga maja

Uz proslavu Praznika rada, tjedan ispred nas donosi nam pregršt manifestacija, i to ne samo u Osijeku, nego i u okolici.

Ponedjeljak započinjemo jednim studentskim događanjem, a to su Dani medijske pismenosti koji do utorka traju na osječkoj Akademiji za umjetnost i kulturu, odnosno na njezinom Odsjeku za kulturu, medije i menadžment.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Glavni su ciljevi navedenog projekta podizanje svijesti javnosti o važnosti medijske pismenosti i kritičkog razmišljanja o medijskim sadržajima, stvaranje prilika za medijsko obrazovanje što većega broja građana, posebice djece i mladih te podrška nastavnicima i odgojiteljima osiguravanjem obrazovnih materijala za razvoj medijske pismenosti.

28. do 30. travnja AUKOS: Dani medijske pismenosti 2024. [PROGRAM]

Uz spomenutu studentsku, cijeli je tjedan na repertoaru četvrto izdanje teniskog ITF turnira Osijek Open u Perivoju kralja Tomislava.

Snage će na njemu odmjeriti tenisačice i tenisači s tri kontinenta i iz 20-ak zemalja, među kojima su, naravno, i domaće snage poput Sare Barbarić i Leonarde Kajkić te dviju Osječanki Nere Tešankić i Korine Roso, seniorske viceprvakinje Hrvatske.

28. travnja do 5. svibnja Očekuje nas četvrto izdanje teniskog ITF turnira Osijek Open u Perivoju kralja Tomislava

U utorak pak Hrvatska glazbena unija prigodnim programom obilježava Međunarodni dan jazza.

U Osijeku će ispred kina Europa navedenoga dana u jutarnjim satima, stoga, zasvirati izvođači kao što su Sing Song SwingSakuntala kvartet Benjamin LamzaVedran ZecDario Hleb i Robert Tešanović, dok će Big Bend Osijek nastupiti kod Kulturnog centra od 18,30 i Jazz jam sassion Club Oxigene od 20,30 sati, s besplatnim ulazom za sve građane.

gitara jazz ilustracija
30. travnja Hrvatska glazbena unija obilježava Međunarodni dan jazza prigodnim programom u Osijeku

U Osijeku ćete imati više opcija za proslavu prvoga maja koji ove godine pada na srijedu. Među lokacijama istaknut će se katakombe na kojima će se tradicionalno, uz glazbeno iznenađenje, svim prisutnim građanima podijeliti besplatni grah i gužvare.

Bogat će program organizirati i Barcelona pub, nudeći također besplatni roštilj i grah, a pružit će vam se i prilika da probate njihove posebne craft pivske varijante.

Podjela graha na lijevoj obali Drave
1. svibnja Osijek: Podjela prvomajskog graha uz glazbeno iznenađenje
1. svibnja Proslavite prvi maj u Barcelona pubu uz besplatan roštilj, grah i craft pivo

Već idućega dana na još uvijek nepoznatoj lokaciji u gradu na Dravi upriličiti će se besplatna radionica eteričnih ulja pod vodstvom aromaterapeutkinje Martine Batos i prvostupnice sestrinstva Marije Prša.

Njihove uljne radionice uvijek prate određene teme, pa su tako prošli mjesec održale radionicu izrade prirodnog parfema na bazi eteričnih ulja, dok će vas na navedenoj radionici provesti kroz temu ''Eterična ulja kao podrška u sezoni cvjetanja''.

2. svibnja U Osijeku će se održati besplatna radionica eteričnih ulja

Svoje će mjesto pod suncem ovoga tjedna pronaći i ljubitelji moto kulture, i to na 6. Moto susretu koji će se održati od petka do nedjelje u parku oko prostorija kluba u Šećerani u Belom Manastiru.

Riječ je o godišnjem događanju koje okuplja ljubitelje motora iz Hrvatske i šire. Posjetitelji će na njemu moći uživati u vožnjama, koncertima, izložbama i različitim drugim aktivnostima. Osim toga, pružit će im se prilika za druženje, razmjenu iskustava i upoznavanje novih ljudi.

Koncert Opće opasnosti na 19. Moto susretima u Osijeku
3. do 5. svibnja 6. Moto susret u Belom Manastiru iznova će okupiti ljubitelje moto kulture diljem Hrvatske

Istoga će se vikenda u Vukovaru upriličiti prigodni program povodom Dana grada 3. svibnja. Među manifestacijama izdvojit će se 6. izdanje Festivala nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija pod nazivom ''SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ''.

Glavne će zvijezde ovogodišnjeg događanja biti JoleKlapa Rišpet i Tiho Orlić, zvučna imena hrvatske estrade koja će svojim koncertima na festivalskoj pozornici svake večeri okupiti brojne Vukovarke i Vukovarce, ali i ostale goste iz cijele Slavonije i Baranje te Hrvatske.

3. do 5. svibnja Pripremite se za sjajan glazbeni program na Festivalu ''Svi Zajedno Hrvatsko Naj''
Vodotoranj u ljubičastoj boji
27. travnja do 10. svibnja Dan grada Vukovara 2024. [PROGRAM]

U Petlovcu će se također od petka do nedjelje organizirati Dani kajkavštine, trodnevna priredba s ciljem očuvanja toga govora koji su sa sobom sredinom četrdesetih godina 20. stoljeća u Baranju donijeli doseljenici iz Međimurja.

Prvi dan manifestacije tako će biti posvećen okusima i riječju, subota kulturno-umjetničkim društvima, a nedjelja vatrogascima.

3. do 5. svibnja Organiziraju se Dani kajkavštine u Petlovcu

U petak započinje jubilarni 5. Prandau Festival orguljaške i komorne glazbe u Donjem Miholjcu koji će trajati sve do sredine rujna te ljubiteljima glazbe i ove godine predstaviti vrhunske ansamble koji s ponosom predstavljaju hrvatsku kulturu diljem domaćih i svjetskih pozornica, osvajajući brojna priznanja i nagrade.

S radošću se, stoga, pozivaju svi zainteresirani građani na koncert otvorenja zagrebačke eminentne pijanistice Martine Filjak koji će se održati upravo 3. svibnja u dvorcu Mailath.

martina filjak pijanistica
3. svibnja do 14. rujna Donji Miholjac: 5. Prandau Festival orguljaške i komorne glazbe

Iste će se večeri u Campus caffeu organizirati nova runda IT pub kviza koji je sve širi i poznatiji u gradu na Dravi.

Međutim, ovoga puta ekipa na njega dolazi s izrazito vrijednim nagradama kao što su PlayStation 5, Amazon Kindle i gajba piva, a tu je i dodatni bonus – besplatna hrana i piće za sve sudionike.

3. svibnja U Campus caffeu priprema se nova runda IT pub kviza, najbolje očekuju vrijedne nagrade

Subota je pak rezervirana za 5. Slamanje, manifestaciju obilježenu neobičnim spojem tradicije i suvremenog izraza, gdje se šokačka ruralna baština susreće s psihodeličnim zvukovima tambura i štafela.

Dolazak na spomenuto događanje ne predstavlja samo podršku mladim umjetnicima i glazbenicima, već i doprinos razvoju nezavisne osječke kulturne scene. Također, pruža i priliku publici da doživi spoj tradicije i suvremenog izraza te podrži rast i razvoj lokalne umjetničke zajednice.

4. svibnja Ovogodišnje će Slamanje sjediniti umjetnost, glazbu te tradiciju i suvremeni izraz

Ne zaboravimo i tradicionalno događanje svake prve subote u mjesecu – osječki Sajam antikviteta kod Školjke.

sajam antikviteta
Tradicionalna manifestacija Osječani uživali u sunčanom Sajmu antikviteta, a dočekalo ih je i glazbeno iznenađenje

Istoga će se dana na Opus Areni s početkom u 19,30 sati odigrati nogometna utakmica između NK Osijeka i NK Lokomotive. Riječ je o dva protivnika koja se bore za četvrtu poziciju koja vodi u Europu iduće sezone. Osijek trenutno ima bod prednosti.

FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

Odazovite se i vi pokojem događanju od navedenih, a putem poveznice pratite i ostale manifestacije koje nismo spomenuli te uživajte u brojnim zanimljivim sadržajima iz ponude naše Slavonije i Baranje.

Najave događanja za koja znate da se održavaju, a da ih nismo objavili, možete slati na [email protected].


Izdvojeno

Reci što misliš!