Događanja / Istaknuta

30. travnja

Hrvatska glazbena unija obilježava Međunarodni dan jazza prigodnim programom u Osijeku

Hrvatska glazbena unija obilježava Međunarodni dan jazza prigodnim programom u Osijeku
Saša Miljević/PIXSELL

Svake godine 30. travnja ovaj međunarodni oblik umjetnosti prepoznat je za promicanje mira, dijaloga među kulturama, različitosti i poštivanja ljudskih prava i ljudskog dostojanstva

Hrvatska glazbena unija obilježava Međunarodni dan jazza u sklopu kojega je HGU Podružnica 4 Osijek pripremila vrhunski glazbeni jazz program u gradovima gdje ima svoje Podružnice.

Programi će se sastojati od "live" koncerata jazz glazbe te radijskih i televizijskih gostovanja. Programi su najavljeni za Split, Zagreb, Pulu, Osijek, Šibenik i gradove Primorsko-goranske županije, a realizacija većine programa ostvarit će se uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, kao i lokalnih turističkih zajednica te gradova. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U Osijeku sviraju ispred kina Europa, a izvođači su Sing Song Swing, Sakuntala kvartet Benjamin Lamza, Vedran Zec, Dario Hleb i Robert Tešanović. Vrijeme nastupa je od 10,30 do 13 sati, dok će Big Bend Osijek nastupiti kod Kulturnog centra od 18,30 sati i Jazz jam sassion Club Oxigene od 20,30 sati (ulaz je besplatan). 

Prošlogodišnje slavljenje glazbe prošlo je u fantastičnom raspoloženju…

U studenom 2011. Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu  (UNESCO) službeno je proglasila 30. travnja Međunarodnim danom jazza kako bi  istaknula jazz i njegovu diplomatsku ulogu u ujedinjavanju ljudi u svim krajevima  svijeta. Međunarodnim danom jazza predsjedaju i vode ga glavna direktorica  UNESCO-a Audrey Azoulay i legendarni jazz pijanist i skladatelj Herbie Hancock koji  služi kao UNESCO-ov veleposlanik za interkulturni dijalog. Međunarodni dan jazza  okuplja zajednice, škole, umjetnike, povjesničare, akademike i ljubitelje jazza širom  svijeta kako bi proslavili i naučili o jazzu i njegovim korijenima, budućnosti i utjecaju, ali i podigli svijest o potrebi međukulturnog dijaloga i međusobnog razumijevanja te ojačali međunarodnu suradnju i komunikaciju. 

Svake godine 30. travnja ovaj međunarodni oblik umjetnosti prepoznat je za  promicanje mira, dijaloga među kulturama, različitosti i poštivanja ljudskih prava i ljudskog dostojanstva, kao i za iskorjenjivanje diskriminacije, promicanje slobode izražavanja, promicanje ravnopravnosti spolova i jačanje uloge mladih u provođenju društvenih promjena.

Međunarodni dan jazza vrhunac je Mjeseca zahvalnosti jazzu koji skreće pozornost javnosti na jazz i njegovu izvanrednu baštinu tijekom travnja. U prosincu 2012. Generalna skupština Ujedinjenih naroda službeno je pozdravila odluku Generalne konferencije UNESCO-a o proglašenju 30. travnja Međunarodnim danom jazza. Ujedinjeni narodi i UNESCO sada prepoznaju Međunarodni dan jazza u svojim službenim kalendarima.


Izdvojeno

Reci što misliš!