Događanja / Istaknuta

3. do 5. svibnja

Organiziraju se Dani kajkavštine u Petlovcu

Organiziraju se Dani kajkavštine u Petlovcu
PR

Kako se kajkavski ne bi govorio samo unutar svoja četiri zida i svojega dvorišta, organizira se i ova trodnevna priredba

U Petlovcu se od 3. do 5. svibnja održavaju Dani kajkavštine, jedna od priredbi koje bi trebale pridonijeti očuvanju toga govora koji su sa sobom sredinom četrdesetih 20. stoljeća u Baranju donijeli doseljenici iz Međimurja. Organizatori su manifestacije Udruga ''Tradicijom za budućnost'' i DVD Petlovac.

Petlovac broji sedamstotinjak stanovnika – 70 % ih se izjašnjava kao kajkavci, iako većina njih kajkavski govori isključivo u vlastitom domu s najbližom rodbinom (također kajkavcima) ili s najbližim prijateljima. Kajkavski govor u Petlovac dolazi četrdesetih i pedesetih godina 19. stoljeća kada ga naseljavaju Međimurci. Kako se kajkavski ne bi govorio samo unutar svoja četiri zida i svojega dvorišta, organizira se i ova trodnevna priredba.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prvi dan manifestacije, petak, posvećen je okusima i riječju. Subota je posvećena kulturno-umjetničkim društvima, a posljednji vatrogascima.


Izdvojeno

Reci što misliš!