Vijesti / Ostalo

Hvalevrijedni projekti

Osječko-baranjska županija postaje primjer integracije romske nacionalne manjine u društvo

Osječko-baranjska županija postaje primjer integracije romske nacionalne manjine u društvo
Borna Jakšić/PIXSELL

Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina kroz projekt je nabavilo i dio opreme za društveni dom, a koja uključuje didaktiku i druge potrepštine namijenjene djeci romske nacionalne manjine te kuhinju

Jučer je Osječko-baranjsku županiju posjetio ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić u društvu državnog tajnika Domagoja Mikulića i saborskog zastupnika romske nacionalne manjine Veljka Kajtazija. S obnašateljem dužnosti župana Osječko-baranjske županije Matom Lukićem i načelnikom Općine Darda Antom Vukojom posjetili su romsko naselje u Dardi izgrađeno sredstvima Intervencijskog plana. 

Riječ je o 87 novih kuća koje su zamijenile postojeće neuvjetne objekte, a koje su korisnici dobili besplatno na korištenje. Posjetili su i Društveni dom u kojemu je organiziran produženi boravak za školarce romske nacionalne manjine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Obišli smo nekoliko lokacija na području naše županije gdje živi dio romske nacionalne manjine. Želim se zahvaliti ministru Erliću, državnom tajniku Mikuliću, saborskom zastupniku Kajtaziju, gradonačelniku Belog Manastira Robu i načelniku Općine Darda Vukoji na dosadašnjoj suradnji na integraciji romske nacionalne manjine na području Baranje. Izgradnjom ovih kuća pružamo nove mogućnosti i novo mjesto odrastanja mladih ljudi, a posebno me se dojmila organizacija rada u Društvenom domu gdje je organizirano praćenje obrazovanja romske djece kao dodatna aktivnost u obrazovnom sustavu. Ističem i kako predstavnici romske nacionalne manjine sudjeluju u radu Savjeta za nacionalne manjine Osječko-baranjske županije, a ove godine smo povećali sredstva za 20 % za organizaciju manifestacija i provedbu njihovih projekata, stoga vjerujem u uspješan nastavak naše suradnje'', rekao je Lukić.

Nova institucija Otvoren Romski društveni dom u Belom Manastiru

Nakon Darde posjetili su Grad Beli Manastir, gdje je izgrađen Romski društveni centar u suradnji ministarstva, Saveza Roma u RH i Grada Belog Manastira. Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina kroz projekt je nabavilo i dio opreme za društveni dom, a koja uključuje didaktiku i druge potrepštine namijenjene djeci romske nacionalne manjine te kuhinju.

''Drago mi je da sam danas u Dardi i Belom Manastiru gdje smo imali priliku vidjeti jedan od najboljih primjera integracije romske zajednice u društvo, upravo onako kako kao Vlada RH i promoviramo. Odličan projekt od 87 stambenih jedinica u Dardi i Društveni dom u Belom Manastiru potaknuli su naše planove i za stambeno naselje koje je u planu u Belom Manastiru. I dalje ćemo sredstva europskih fondova usmjeravati prema projektima integracije na ovom području'', rekao je ministar Erlić.

''Romski kulturni centar je izgrađen i ovdje smo da pokažemo dobar primjer suradnje Saveza Roma 'Kali Sare', Ministarstva i nas ispred Grada Belog Manastira. U planu nam je izgradnja dvodomki na parcelama Grada Belog Manastira za pripadnike romske zajednice koji danas žive u neodgovarajućim uvjetima. Drago mi je što ćemo danas imati priliku s ministrom obići i druge projekte na području grada, a koji se financiraju sredstvima ministarstva'', rekao je gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob.

Na svim kanalima Kampanjom ''Svatko ima pravo na nediskriminaciju'' RTL obilježava Međunarodni dan ljudskih prava

Zadovoljstvo suradnjom istaknuo je i saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi, ističući kako često boravi na području Osječko-baranjske županije s kojom ima izvrsnu suradnju.

''Mi možemo raditi samo ako imamo podršku gradova, općina i županija. Osječko-baranjska županija je primjer kako Romi, kada im se da prilika, to znaju i iskoristiti. Pozivam druge županije da slijede primjer Osječko-baranjske županije. I s gradovima i općinama s ovoga područja imamo izvrsnu suradnju kroz Savez Roma republike Hrvatske koja za rezultat ima ovakve dobre primjere i rezultate. Zahvaljujem se i ministru Erliću i njegovim suradnicima jer je ovo prvi put da ministar i župan obilaze Romsku zajednicu u nekoj županiji, a vjerujem da će ova Vlada nastaviti i dalje s kontinuitetom rada i da nećemo stati, nego realizirati sve naše projekte koje smo isplanirali'', rekao je Veljko Kajtazi.

Ministar Erlić i obnašatelj dužnosti župana Lukić su sa suradnicima posjetili i Grad Valpovo te Dom kulture Fabijan Šovagović u Ladimirevcima, gdje su se susreli s gradonačelnikom Valpova Matkom Šutalom i saborskim zastupnikom Goranom Ivanovićem.


Izdvojeno

Reci što misliš!