Vijesti / Regija

Nova institucija

Otvoren Romski društveni dom u Belom Manastiru

Otvoren Romski društveni dom u Belom Manastiru
PR

Romski društveni dom u Belom Manastiru nastao je zajedničkom inicijativom i suradnjom Grada Belog Manastira i Saveza Roma u Republici Hrvatskoj ''Kali Sara'', a veliku podršku dali su Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina

Danas je u Belom Manastiru otvoren Romski društveni dom, a svečanosti su nazočili saborski zastupnici Goran Ivanović, Veljko Kajtazi i Robert Jankovics. Osječko-baranjsku županiju predstavljala je saborska zastupnica Nataša Tramišak.

Uz domaćine, gradonačelnika Belog Manastira Tomislava Roba i predsjednika Gradskog vijeća Belog Manastira Igora Pavelića, svečanosti su se pridružili i  pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije Miranda Glavaš Kul i voditelj Područne službe Vukovar Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Miroslav Kosanović.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Otvorenje Romskog društvenog doma podržali su i predsjednici vijeća nacionalnih manjina Belog Manastira, Svetlana Žarković, Tibor Sloboda i Branko Petrović. U ime Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU na svečanosti otvorenja sudjelovao je i državni tajnik Domagoj Mikulić.

Romski društveni dom u Belom Manastiru nastao je zajedničkom inicijativom i suradnjom Grada Belog Manastira i Saveza Roma u Republici Hrvatskoj ''Kali Sara'', a veliku podršku dali su Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi istaknuo je kako su u Osječko-baranjskoj županiji već izgrađena četiri društvena doma - u Torjancima, Belišću, Dardi i Belom Manastiru.

''Za razliku od susjednih država, u Hrvatskoj napravili smo najveći pomak po pitanju položaja Roma na području obrazovanja, stanovanja, zdravlja i zapošljavanja. Kada sam postao zastupnik u Hrvatskom saboru, imali smo 12 studenata Roma, a danas ih imamo više od 70. Upravo zato su važni ovakvi centri jer će u njima romska djeca imati dvije godine predškolskog obrazovanja po programu Ministarstva znanosti i obrazovanja, a bit će uključena i u različite radionice i projekte. Cilj nam je povećati broj romske djece koja završavaju trogodišnje i četverogodišnje srednjoškolske programe jer će to značajno poboljšati položaj Roma u društvu'', rekao je Veljko Kajtazi.

Grad Beli Manastir pripremio je potrebnu dokumentaciju za izgradnju društvenog doma, dok je Savez Roma u Republici Hrvatskoj ''Kali Sara'' projekt sufinancirao s ukupno 300.000,00 kuna te je sufinancirao drugu faze izgradnje s dodatnih 1.000.000,00 kuna. Drugu fazu izgradnje sufinanciralo je i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije s 200.000,00 kuna iz Programa za unaprjeđenje infrastrukture na područjima naseljenim pripadnicima romske nacionalne manjine.

Radovi na izgradnji završeni su početkom 2023. godine, a uporabna dozvola izdana je 12. rujna 2023. godine.

Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, kroz projekt, financirao je dio opreme za društveni dom koja uključuje informatičke i didaktičke materijale i namještaj za dječji vrtić za romsku djecu. U prosincu 2023. godine, Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina financirao je nabavu kuhinje vrijednu 5.591,25 eura.

''Suradnja s gospodinom Kajtazijem počela je još 2017. godine s ciljem rješavanja velikih problema romske nacionalne manjine koje smo zatekli ulaskom u gradsku upravu. Jedan od projekata, koji smo počeli planirati 2019. godine, upravo je ovaj Romski društveni dom čija je glavna uloga biti mjestom za rad s djecom i podizanje razine edukacije te očuvanje i njegovanje romske kulture. Na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća ovaj će dom biti predan na upravljanje Vijeću romske nacionalne manjine, a kako sada imaju primjeren prostor za rad, nadam se i ponovnom pokretanju romskog kulturno-umjetničkog društva'', rekao je gradonačelnik Tomislav Rob.

Tomislav Rob istaknuo je kako otvaranje Romskog društvenog doma ne rješava sve probleme romske zajednice u Belom Manastiru te je najavio i sljedeće projekte. U pitanju su tri dvodomke koje će biti građene na parcelama oko Romskog društvenog doma za koje građevinske dozvole već postoje.

''Nažalost, još uvijek u gradu imamo nekoliko romskih obitelji koje žive u neadekvatnim uvjetima i zato će naš glavni prioritet biti njihovo stambeno zbrinjavanje'', naglasio je Tomislav Rob.

''Romi imaju specifičan položaj u društvu te je njihova integracija jako važna. Zahvaljujem se na inicijativi Saveza Roma 'Kali Sara' i zastupnika Kajtazija koji je dolazio do mene dok sam bila ministrica te smo zajedno pokušavali pronaći rješenja za razvoj infrastrukture u mjestima gdje živi romska zajednica. Zbog činjenice kako je Roma manje od pet posto stanovništva, negdje ih je samo jedan posto, morali smo osmisliti posebne programe. Na temelju odluke Vlade RH o nacionalnom strateškom programu za uključivanje Roma, 2021. godine kreirali smo poseban, izdvojeni program, koji je počeo s tri milijuna kuna, no i s tim sredstvima uspjeli smo realizirati vrijedne projekte poput ovog doma'', rekla je Nataša Tramišak.

Romski društveni centar otvorio je državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Domagoj Mikulić.

''Važno je razgovarati o problemima jer da o njima ne razgovaramo, nikada ih ne bismo počeli rješavati. Mi smo tu, kao Vlada, kao Ministarstvo i kao lokalna ili regionalna vlast, da probleme rješavamo. Romi su integralni dio hrvatskog društva, zbog čega mi je drago da konačno imamo priliku otvoriti Društveni dom, čiji je cilj okupljanje svih Roma s ovoga područja. Drago mi je da romska zajednica ima odličnu suradnju s Osječko-baranjskom županijom te lokalnim zajednicama u Dardi, Belišću i ovdje u Belom Manastiru. Ovo je prostor koji će zasigurno doprinijeti promociji i nadogradnji kulturne baštine Roma, ali je i prostor u kojemu će rasti generacije'', zaključio je Domagoj Mikulić.


Izdvojeno

Reci što misliš!