Vijesti / Ostalo

Krenuo novi paket mjera

Što je isplativije: struja, plin ili drva? RTL izračunao kako se najjeftinije grijati

Što je isplativije: struja, plin ili drva? RTL izračunao kako se najjeftinije grijati
Borna Filic/PIXSELL

Iako je varijabli puno, poput navika grijanja, izolacije, veličine prostora, RTL je izračunao troškove na primjeru dobro izolirane kuće koja za sezonu potroši 7.500 kilovatsati

Iako je vlada već smanjila PDV na ogrjev s 25 na 13 posto, a uskoro i na 5 posto, cijene ipak rastu. Ali rastu i cijene struje. Mjere koje su stupile na snagu zaustavile su divljanje cijena grijanja, ali pred mnogima je isto pitanje.

"Kako se najisplativije grijati? Eh... To je pitanje od milijun dolara. Ali dvije su bitne stvari - jedno je racionalizirati potrošnju u funkciji, a drugo je zaista uzeti križaljku, napraviti tablicu, što su cijene plina, što su cijene struje, tko ima mogućnost ogrjevnoga drveta. Svaki će morati raditi svoj osobni izračun", kazuje ekonomski analitičar Mladen Vedriš.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iako je varijabli puno, poput navika grijanja, izolacije, veličine prostora, RTL je izračunao troškove na primjeru dobro izolirane kuće koja za sezonu potroši 7.500 kilovatsati.

Najbolje će proći oni koji su priključeni na toplanu. Država je cijene fiksirala, pa je trošak za zimu oko 1.850 kuna.

Štedljiviji korisnici drva za ogrjev, zimu bi trebali izgurati s 15-ak metara kubnih drva, što bi ih po trenutnim cijenama hrasta koštalo oko 3.000 kuna.

Na pelete odlazi i do 3.300 kuna. A oni koji se griju na struju sigurno će potrošiti više od vladinog ograničenja od 2.500 kWh i plaćat će skuplju cijenu - za zimu gotovo 5.000 kuna.

Ovu će zimu građani morati nekako izgurati, ali pred iduću bi trebalo napraviti vlastitu energetsku tranziciju, savjetuje Vedriš. A do iduće zime grijte se kako god, pa makar i čvrsto pripijeni jedni uz druge.


Izdvojeno

Reci što misliš!