Vijesti / Ostalo

RAFALE

Hrvatska je kupila 12 francuskih borbenih zrakopolova: Evo svih detalja

Hrvatska kupuje francuske borbene avione Rafal F3R. Odluka je to Vlade, a 12 rabljenih aviona stajat će nas 999 milijuna eura. U cijenu je uključena i obuka pilota, i paket naoružanja

Detalje o francuskim borbenim zrakoplovima koje će Hrvatska koristiti idućih desetljeća u programu RTL-a objasnio je Ivan Vrdoljak.

Daso Rafal F3R je najnovija, unaprijeđena verzija francuskog višenamjenskog borbenog aviona, predstavljena prije 3 godine. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Eskadrilu od 12 rabljenih, 10 jednosjeda i 2 dvosjeda Hrvatska će platiti 999 milijuna eura. U tu cijenu je uz avione uključeno naoružanje, infrastruktura i obuka pilota. Taj iznos država će plaćati u ratama od iduće godine pa do 2025. 

Prvi Rafali u Zagreb će stići godinu prije, dakle 2024., taman kad istječe rok upotrebe MIG-ovima, koji su stari četrdesetak godina. 

Rafale ima raspon krila od 11, uz duljinu trupa od 15 metara – dakle nešto je veći od hrvatskih migova. 

Maksimalna brzina im je podjednaka – oko 2200 kilometara na sat – s tim da Francuz, koji je puno moderniji - može čak i krstariti nadzvučnom brzinom od oko 1700 kilometara na sat. To je jedna od karakteristika koje su presudile u izboru, druga je jedinstveno velika nosivost. 

Ovaj avion s gorivom ima oko 15 tona, ali može ponijeti još 9 i pol tona naoružanja i dodatnog goriva. 

U naoružanju se posebno ističu projektili dugog dometa Meteor, koji mogu pogađati ciljeve udaljene i do 150 kilometara. 

Među najboljim su na svijetu, pohvalio se premijer, a odluku Vlade podržava i predsjednik Milanović.


Izdvojeno

Reci što misliš!