Vijesti / Ostalo

DOGOVOR VLADE I UDRUGA

Umirovljenicima će biti isplaćen Covid dodatak

Hrvatski umirovljenici dobit će novac na koji nisu ni računali - Covid dodatak

Hrvatski umirovljenici dobit će novac na koji nisu ni računali - Covid dodatak. Informacija je to koja je razveselila zlatnu dob, ali nažalost, još se ništa sa sigurnošću ne zna.

Većina zemalja to je već napravila - isplatila Covid dodatak umirovljenicima. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Slovenija je dala dva puta. Srbija je dala dva puta, kod njih je bilo po 50 eura. Makedonija je dala jednom. Kod njih je bio nešto manji iznos, a čak je i Kosovo dalo svojim umirovljenicima", rekao je predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Veselko Gabričević. 

Hoće li taj put slijediti i Hrvatska? 

"U ovom trenutku ne možemo reći hoće li Covid dodatak biti uveden ili neće. Dakle, vrlo aktivno razgovaramo o tome, ali prvi preduvjet da bi uopće znali do kraja fiskalne kapacitete u proračunu vezano za mirovinski sustav je indeksacija mirovina", kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović

Koliko će iznositi?

Ona bi trebala biti poznata krajem ovog ili početkom sljedećeg tjedna. I kako stvari stoje, ovoga puta neće biti povećanja mirovina no umirovljenici se nadaju covid dodatku. 

"Mi smo usuglasili da taj dodatak bude orjentorno onom što su susjedne zemlje dale umirovljenicima", kaže Gabričević. 

A to znači da bi umirovljenici čija je mirovina manja od 2710 kuna trebali dobiti iznos u protuvrijednosti 150 eura. Oni do 2710 do 5000 kuna protuvrijednost od 100 eura. A samci koji imaju primanja veća od 5000 kuna, protuvrijednost od 50 eura. 

"Ono što je cilj kod Covid dodatka to je da on omogući kvalitetniji život, kvalitetniju prehranu, grijanje po zimi", kaže predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna A. Petrović

"Naša država misli samo na sebe. Na male ljude ne"

"I ovako i onako mi je mala mirovina pa onda. Upotpunio bih više svoj budžet", kaže Danijel, dok Drago dodaje da bi za dodatak kupio voće, povrće, vitamine i druge stvari. 

"Nešto bi si promijenila u stanu. Imam većinom 40-50 godina nešto što bi trebalo promijeniti, a ne mogu. Nešto za svoju dušu", kaže umirovljenica Ana. 

No, neki od njih ne polažu nade da će im išta pasti s neba. "Naša država samo za sebe misli. Na male ljude ne", kaže Anđelka. 

No, predstavnici umirovljenika su optimistični. "Zato što će uskoro biti lokalni izbori", kazala je Jasna A. Petrović. 

Zbog izbora ili ne umirovljenicima je manje važno. Dodatak bi im puno značio. Koliko god dobili oni taj novac ne bi bacili u vjetar.


Izdvojeno

Reci što misliš!