Vijesti / Osijek

revitalizacija brownfield područja OLT

Radovi na području OLT-a kreću kroz godinu dvije, evo što će se sve graditi

Radovi na području OLT-a kreću kroz godinu dvije, evo što će se sve graditi
OBŽ

Riječ je o prostoru od gotovo 60 tisuća metara kvadratnih trenutno napuštenog i neiskorištenog, industrijskog kompleksa, odnosno zemljišta

Jučerašnjim Ugovorom  o darovanju nekretnine, koji su potpisali ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat i župan OBŽ Ivan Anušić, država je i službeno darovala Osječko-baranjskoj županiji zemljište na kojem se nalazi bivša tvornica OLT Osijek. Time je stvoren jedan od temeljnih preduvjeta za realizaciju projekta kojim će zapušteno i devastirano područje bivše tvornice prenamijeniti i izgraditi u moderni urbani prostor s nizom gospodarskih, sportskih, kulturnih, stambenih i društvenih sadržaja.

Riječ je o prostoru od gotovo 60 tisuća  metara kvadratnih trenutno napuštenog i neiskorištenog, industrijskog kompleksa, odnosno zemljišta.  Vrijednost cijelog kompleksa je 58 milijuna kuna.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Plan je na tom području u prvoj fazi izgraditi gospodarske sadržaje koji čine poduzetnički inkubator i akcelerator (STEM tehnologije) i inkubator za kulturne i kreativne industrije, zatim obrazovno-sportski sadržaj koji čine sportski talent akcelerator i bazen (50 m x 25 m)  te kulturno-obrazovni sadržaj koji čine kazalište male scene i muzej i galerija za potrebe obrazovnih institucija te koncertna dvorana i otvorena ljetna pozornica.

U drugoj fazi pak planirana je izrada stambenog kompleksa od ukupno 380 stanova u kojem bi živjet moglo 1600 stanovnika.

"Riječ je o znanstveno-istraživačkim centrima koji će u suradnji sa Sveučilištem J. J. Strossmayera i njezinim sastavnicama, poput FAZOS-a, PTF-a i FERIT-a, raditi na usavršavanju budućih aktivnosti u gradu i županiji, prije svega kad je riječ o poljoprivredi i IT razvoju. Također, ideja je razviti sportski inkubator koji će sadržavati 50-metarski zatvoreni bazen te niz dvorana koje će biti usavršene zahvaljujući Kineziološkom fakultetu u Zagrebu i Kineziološkom fakultetu u Osijeku, a koji će pratiti dijete od najranije dobi. Zahvaljujući stručnjacima koji će raditi s njima, djeca će se usmjeravati u sport i rekreaciju. Takav sportski inkubator bit će jedini takve vrste i davat će dodanu vrijednost gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji. Uz to, planiran je stambeni kompleks koji će stručnom kadru angažiranom na provedbi projekta, poput liječnika, trenera i znanstvenika, nuditi mogućnost stanovanja i smještaja. Bit će tu i prostori za alternativnu kulturnu scenu, pa će Osijek uz HNK-a, Dječje kazalište i tri muzeja, dobiti i mjesto koje će okupljati različite profile umjetnika i na taj način Osijek i Osječko-baranjsku županiju učiniti još raznovrsnijom i bogatijom", rekao je jučer župan osječko-baranjski, Ivan Anušić.

Zbog obima i kompleksnosti projekta, kao i činjenice da se OLT nalazi na arheološkom području, početak izgradnje očekuje za dvije do tri godine, a sve se planira financirati uz  potpore Europskih strukturnih i investicijskih fondova.


Izdvojeno

Reci što misliš!