Vijesti / Osijek

nisu policijske

Nove kamere na raskrižjima u Osijeku, evo tko ih je postavio i što snimaju

Nove kamere na raskrižjima u Osijeku, evo tko ih je postavio i što snimaju
Ivica Benić/SiB.hr

Riječ je o pet tzv. PTZ kamera koje su u Osijek stigle u sklopu projekta „E–mobilnost grada Osijeka“

Proteklih dana na više raskrižja u Osijeku postavljene su nove kamere koje su i uplašile neke vozače. No, nije riječ o policijskim kamerama koje mjere brzinu, snimaju prekršaje i pune državni proračun, već riječ je o pet tzv. PTZ kamera koje su u Osijek stigle u sklopu projekta  „E–mobilnost grada Osijeka“.

Kamere snimaju (pod kutem 180 stupnjeva) protočnost prometa, mjere broj vozila, uglavnom postavljene su da poboljšaju gradski prometni sustav. Kamere će se nadzirati iz novog Nadzornog centra koji će biti smješten u prostorijama GPP-a. Trenutno još nisu u funkciji no bit će aktivirane tijekom listopada.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Osim ovih kamera, planirana je i nabavka još 38 kamera koje će biti postavljenje na 25 lokacija stanica za nove samoposlužne bicikle, a video nadzor planiran je uvesti do 2025. godine i u sva vozila javnog prijevoza, na prometnice i stajališta javnoga prijevoza kako bi se povećala sigurnost korisnika javnog prijevoza, smanjile kriminalne radnje, povećala uspješnost identifikacije počinitelja prekršajnih i kaznenih djela, smanjio broj vožnji bez prijevoznih karata, vandalizam na inventar vozila i stajališta, te trošak održavanja i popravaka.

U sklopu projekta nabavljen je i profesionalni dron kojim će se omogućiti snimanje iz zraka, pogotovo u izvanrednim situacijama, zastojima u prometu, nepogodama, a ti će se podaci nadgledavati u nadzornom centru, gdje se može reagirati na pravodobno  preusmjeravanje prometa. S ovime se  mogu smanjiti troškovi i izbjeći prometne gužve u gradu. Sustav će osigurati da snimljeni podaci mogu biti od koristi i drugim službama uz osiguranu sigurnost ( MUP, civilna zaštita, komunalne službe itd).

bicikli
sustav dijeljenih bicikala U Osijeku predstavljeni javni bicikli koje ćete uskoro moći unajmljivati

Također, na raskrižja će biti postavljeni i  sustavi za praćenje kvalitete zraka koji se sastoje od mreže senzora raspoređene na ključnim lokacijama,  baze podataka i aplikacije za prikaz očitanih vrijednosti. Oni će očitavati temperaturu, relativnu vlažnost, atmosferski tlak, UV zračenje, lebdeće čestice PM1 , PM2,5 PM1o  te koncentracije plinova. Ti podaci bit će javno dostupni u realnom vremenu.

Glavni cilj projekta „E-mobilnost grada Osijeka“ je zadovoljiti potrebe građanki i građana grada i županije i drugih korisnika za kvalitetnom mobilnošću u gradskom, prigradskom i regionalnom prostoru.


Izdvojeno

Reci što misliš!