Vijesti / Osijek

sustav dijeljenih bicikala

U Osijeku predstavljeni javni bicikli koje ćete uskoro moći unajmljivati

U Osijeku predstavljeni javni bicikli koje ćete uskoro moći unajmljivati
Marin Stupar

Projektom E-mobilnost uspostavit će se sustav dijeljenih bicikala sa 175 vozila, od toga 50 električnih i 125 mehaničkih. Dio je to sustava „pametnog“ upravljanja prometa, koji se izgrađuje uz pomoć sredstava Europske unije

Iako je godinama brojnim aktivnostima sudjelovao u Danu bez automobila, Grad Osijek je sada po prvi puta organizirao Europski tjedan mobilnosti – koji svakog dana od 16. do 22. rujna sugrađanima donosi bogat program. Objavila je to na konferenciji za medije Jasenka Crnković, zamjenica osječkog gradonačelnika, koja je pritom najavila i novi sustav dijeljenih bicikala.

"Urbana mobilnost je jedan od važnijih segmenata zelene tranzicije i Grad Osijek je prepoznat kao perjanica među gradovima koji u Hrvatskoj uvode mnoge vidove takvog transporta u svoj javni prijevoz. Ovdje moramo napomenuti i da GPP kao gradska tvrtka za javni prijevoz, godinama poduzima velike projekte, a osim ulaganja u tramvajsku mrežu, upravlja cjelokupnim sustavom dijeljenih automobila, a upravljat će i sustavom dijeljenih bicikala, u sklopu kojega će se kroz projekt E-mobilnost grada Osijeka nabaviti 175 bicikala, od kojih će 50 biti električnih, a koji će biti raspoređeni na 25 samoposlužnih stanica diljem grada", otkrila je Kornelija Mlinarević, pročelnica Upravnog odjela za programe Europske unije Grada Osijeka, koja je s dogradonačelnicom isprobala dio novih javnih bicikala, najavljujući da će se do polovice listopada cijeli sustav integrirati u osječki urbani promet.

e-mobilnost nadstrešnice
projekt e-mobilnost Diljem Osijek osvanule nadstrešnice sa solarnim panelima, evo o čemu se radi

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nove bicikle je isprobao i poznati osječki biciklistički tandem, Igor Toman i Ivica Lenard, koji će 24 sata voziti voljenim gradom i tako podržati Europski tjedan mobilnosti u Osijeku.

"Ovo je izuzetna inicijativa i normalno da smo se htjeli uključiti kako bismo odali počast našem gradu, spajajući tako dvije stvari koje najviše volimo – Osijek i bicikle. Tijekom 24 sata ćemo po osječkim ulicama koristiti snagu vlastitih mišića, bez zagađenja i trošenja druge energije. Koliko ćemo napraviti kilometara, još ne znamo, a ne znamo niti je li ovo itko ikada pokušao. Nadamo se da će nas pratiti i dobro vrijeme, a pozivamo sve sugrađane, koji nas vide na ulici, da nam se slobodno priključe, a mi ćemo pokušati što više puta obići naš grad i prigradska naselja", naglasio je biciklist Igor Toman.


Izdvojeno

Reci što misliš!