Vijesti / Osijek

projekt e-mobilnost

Diljem Osijek osvanule nadstrešnice sa solarnim panelima, evo o čemu se radi

Diljem Osijek osvanule nadstrešnice sa solarnim panelima, evo o čemu se radi
E-mobilnost grada Osijeka/FACEBOOK

Projektom E-mobilnost uspostavit će se sustav dijeljenih bicikala sa 175 vozila, od toga 50 električnih i 125 mehaničkih. Dio je to sustava „pametnog“ upravljanja prometa, koji se izgrađuje uz pomoć sredstava Europske unije

Vjerojatno ste primjetili hodajući gradom nadstrešnice sa solarnim krovovima koje su ovih dana osvanule na nekim od najfrekventnijih lokacija. Riječ je o samoposlužnim postajama za električne bicikle i ukupno će ih biti 25.

Uspoređujući s prosječnim vrijednostima koje određuju veličinu sustava, s tim brojem samposlužnih stanica sustav javnih bicikala Osijek bi imao 2 do 3 stanice na 10.000 stanovnika – čime bi se svrstao među gradove prosječnih vrijednosti na razini Europske unije prema istraživanju Optimising Bike Sharing in European Cities (OBIS).

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U sklopu projekta planirana je nabava 175 bicikala, a pošto je po svakoj samposlužnoj stanici predviđeno 7 bicikala, bit će dostupno između 16 i 19 bicikala na 10.000 stanovnika – što također odgovara prosječnim vrijednostima OBIS-a. Planirano je kako će najmanje 25% bicikala biti na električni pogon, ukupno njih 50, pa se predviđa kako će 2 bicikla po stanici biti električna, zbog čega se treba osigurati i mogućnost punjenja istih na svim stanicama. Uz nabavu mehaničkih i električnih bicikala, osigurat će se i odgovarajuća programska podrška, kao i nabava jednog električnog vozila s prikolicom za redistribuciju bicikala.

Energija potrebna za funkcioniranje samoposlužnih stanica dolazit će iz solarnih elektrana postavljenih na samim stanicama. Za upravljanje cijelim sustavom, kao i za održavanje stanica i bicikala, bit će zadužen GPP, pod čijom je nadležnosti i kompletna usluga dijeljenog prijevoza.


Izdvojeno

Reci što misliš!