Kultura / Ostalo-Kultura

S posebnom pohvalom

Teenovci osvojili prvo mjesto na međunarodnom festivalu: ''Detaljnim i ozbiljnim pristupom radu uspjeh se može ostvariti''

Teenovci osvojili prvo mjesto na međunarodnom festivalu: ''Detaljnim i ozbiljnim pristupom radu uspjeh se može ostvariti''
Institut za zborsku glazbu Polifonija

''Pjevače moramo pohvaliti jer su bili ozbiljni i odgovorni, na što smo ih unaprijed dobro pripremili uz sve potrebne informacije o putu, a bilo je veselo i raspjevano i tijekom putovanja'', ističe Anja Papa Peranović, dirigentica Teen zbora Instituta za zborsku glazbu Polifonija

Teen zbor Instituta za zborsku glazbu Polifonija na svom prvom natjecanju na 72. Europskom glazbenom festivalu za mlade ljude u belgijskom Neerpeltu nedavno je osvojio prvu nagradu s posebnom pohvalom Cum Laude.

U pitanju je festival duge tradicije i profesionalnog pristupa zborskom pjevanju. Ove je godine na njemu nastupio 91 zbor, okupivši više od dvije tisuće zborskih pjevača u dobi do 28 godina iz Europe i svijeta, odnosno zemalja poput Austrije, Belgije, Konga, Češke Republike, Ekvadora, Estonije, Francuske, Njemačke, Italije, Litve, Poljske, Portugala, Španjolske, Švicarske, Slovenije i Nizozemske.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Bodovi koje dodjeljuje međunarodni stručni žiri moraju se zaslužiti izvedbom u skladu s kriterijima ocjenjivanja koji jednako vrijede za sve natjecatelje. Međutim, smatram da je važan proces u stvaranju glazbe upravo priprema. Naš je cilj bio dobro se pripremiti i na međunarodnoj se pozornici u trenutku izvedbe pokazati u najboljem svjetlu. Ponosna sam, stoga, na to što je ove vrijednosti prepoznao i ocijenio međunarodni ocjenjivački žiri sastavljen od istaknutih stručnjaka iz Belgije, Norveške, Njemačke, Češke Republike i Italije. Također, drago mi je i što je zbor ovim uspjehom potvrdio i nastavio bogatu tradiciju zborske izvrsnosti koja se u Institutu za zborsku glazbu Polifonija stvara i njeguje više od 30 godina'', ističe za SiB.hr Anja Papa Peranović, dirigentica Teen zbora Instituta za zborsku glazbu Polifonija.

cum laude Teen zboru Polifonije prva nagrada i posebna pohvala na velikom festivalu u Belgiji

Navedeni je festival trajao od 26. do 29. travnja, no budući da su zboraši do Neerpelta prešli dugi put od preko 1500 kilometara, krenuli su dan ranije kako bi malo prepolovili rutu i prespavali u Njemačkoj. Iako je manifestacija bila natjecateljskog karaktera, na njoj nije nedostajalo i umjetničkog usavršavanja.

''Sve su festivalske aktivnosti bile organizirane prema unaprijed utvrđenom i jasnom rasporedu te s mnogo pažnje. Uz mene, na putu je o 30 pjevača brinulo još troje pratitelja, i to naši umjetnički voditelji Antoaneta Radočaj-Jerković i Davor Dedić te klavirski suradnik Mihael Ferčec. Program puta bio nam je popunjen probama za nastup, natjecanjem i sudjelovanjem na umjetničkim radionicama. Pjevače moramo pohvaliti jer su bili ozbiljni i odgovorni, na što smo ih unaprijed dobro pripremili uz sve potrebne informacije o putu, a bilo je veselo i raspjevano i tijekom putovanja'', dodaje dirigentica, napominjući kako su djeca bila vrlo kreativna te su organizirala pjevanja u manjim skupinama, igranje društvenih igara i zajedničke pripreme obroka.

Inače, Teen zbor samo je jedan od zborova Instituta za zborsku glazbu Polifonija u kojemu djeluje više zborova – od najmlađih pjevača u Dječjem zboru Osječki zumbići, pa sve do višestruko nagrađivanog i profiliranog Vokalnog ansambla Brevis. U Teen zboru trenutno je 30 djevojčica i jedan dječak u dobi od 10 do 14 godina koji svakog utorka i četvrtka redovito dolaze na probe te s pažnjom i zanosom muziciraju.

''Tada su i oni veliki pjevači jer nakon cijeloga dana u školi i umorni od svih obveza, dođu na probu, prisutni su te znaju da svatko ima svoju važnu ulogu u zboru i da može doprinijeti zajedničkoj izvedbi. Ova skupina okupljena je u rujnu 2023. godine iz redova članova Dječjeg zbora Osječki zumbići, imajući za uzor naše Brevisice. Tu poveznicu među zborovima njegujemo u Polifoniji te nam je važna u organizaciji zborskih aktivnosti na koju smo ponosni'', navodi Peranović.

FOTO: Albert Loos, Carine Heynickx, Jos Claes

Članovi Teen zbora redovito sudjeluju i u opernim predstavama Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku. Primjerice, participirali su u operama ''Carmen'', ''La Boheme'' i ''Tosca'', dok je jedan od njihovih zadnjih projekata snimanje nosača zvuka prve hrvatske dječje opere ''Šumska kraljica'' Franje Štefanovića koji je snimljen uz članove zborova Instituta za zborsku glazbu Polifonija, soliste, pijanista Davora Dedića i dirigenticu Antoanetu Radočaj-Jerković te objavljen prošle godine u izdanju Croatia Recordsa.

''Budući da je riječ o vrlo mladom zboru koji je počeo s radom tek prije devet mjeseci, držimo da je ovaj njegov međunarodni uspjeh ujedno još jedan u nizu dokaza toga kako se detaljnim i ozbiljnim pristupom radu uspjeh može ostvariti'', govori dirigentica.

18. lipnja HNK Osijek: Godišnji koncert Instituta za zborsku glazbu Polifonija

Razmišljajući o planovima za budućnost, navedenom zboru ideja nikada ne nedostaje, već su dani prekratki za ostvarivanje svih. Mnogo je njih nastalo upravo tijekom boravka u Belgiji.

''Na povratku za Osijek cijeli je tim Polifonije već maštao i razmjenjivao razne vizije. Iz njih će svakako nastati i novi projekti o kojima ćemo javnost pravovremeno obavijestiti. No, trenutno ćemo prvo nastaviti s redovitim probama u Polifoniji i pripremama za koncerte koji nam slijede u Osijeku. S veseljem tako kročimo ususret svim budućim zborskim avanturama'', zaključuje Peranović.

Dok Polifonija nastavlja graditi svoju bogatu tradiciju zborske izvrsnosti, moramo napomenuti i kako je SiB.hr ponosni sponzor ovoga zbora i njihovog puta u Belgiju. Osvajanjem prve nagrade na spomenutom festivalu Teenovci su pokazali iznimnu predanost i talent svojih članova. Kroz njihovu izvedbu, prepoznati su naporan rad i posvećenost, što je učvrstilo njihovu poziciju kao izvrsnog zbora. Međutim, ovaj uspjeh nije samo njihov trenutni vrhunac, već i poticaj za buduće glazbene avanture.


Izdvojeno

Reci što misliš!