Lifestyle / Studentski kutak

BARANJSKI UČENICI U TURSKOJ

Borba protiv plastičnog zagađenja odvela baranjske učenike u toplu Antaliju

Borba protiv plastičnog zagađenja odvela baranjske učenike u toplu Antaliju

Učenici Osnovne škole Popovac boravili su tjedan dana u Manavgatu, gradu na jugu Turske te tako realizirali pretposljednju mobilnost u okviru Erasmus+ projekta „Kids Against Plastic Pollution“

12. siječnja 2020. Dorian Hranić, Dora Knez, Mateo Koprivec, Ema Rudnički, Leonora Vereš i Patrik Štainer, u pratnji učitelja Gorana Podunavca i Suzane Vencl, doputovali su u suncem okupanu Antaliju kako bi s prijateljima iz zemlje domaćina, Norveške i Rumunjske nastavili svoju borbu protiv plastičnog zagađenja.

Za sudionike je pripremljen program prepun zanimljivih aktivnosti. Učenici su prvo naučili što je potrebno kako bi napravili uspješnu kampanju. U skupinama su izradili postere kojima su privukli pažnju brojnih prolaznika za vrijeme čišćenja plaže. Primjerom su pokazali da svaka promjena počinje od nas samih, a kako se Manavgat bori protiv zagađenja plastikom prethodno su čuli od guvernera grada.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Brojne radionice i predavanja, kao i kviz znanja, osvijestili su sudionike o gorućem problemu zagađenja plastikom i potakli ih da ustraju s valom pozitivnih promjena u svojim lokalnim sredinama, ali i šire koristeći snagu Interneta i društvenih mreža.

Pronašli su vremena i za posjet džamiji sa četiri tornja u Manavgatu, obilasku grada Sidea (rimskog kazališta, Apolonovog hrama i drevnog muzeja), vožnju brodom… Dani su bili ispunjeni brojnim kulturnim i prirodnim znamenitosti koje nikog nisu ostavile ravnodušnim.

Dan prije povratka kući bio je rezerviran za posjet Antaliji, koja se nalazi u podnožju planine Taurus. Mnogi kažu da je to jedan od najljepših gradova turske rivijere. Prošetali su starim dijelom grada i uživali razgledavajući uličice prepune kafića, suvenirnica i manjih hotela u kućama iz otomanskih vremena. Tijekom posjeta Muzej Mevlevihane saznali su o derviškom plesu koji se odvija za vrijeme višesatne molitve. Vodopad Karpuzkaldiran bio je šećer na kraju jednodnevnog izleta.

Neprocjenjivo iskustvo učenicima nije bio samo prvi let zrakoplovom, već i to što su tijekom mobilnosti bili smješteni u obiteljima. Iz prve ruke upoznali su turski način života i običaje, kao i njihovu gostoljubivost.

18. siječnja 2020. nešto malo prije ponoći vratili su se u Baranju, a zadovoljstvo sudionika sugerira da je program mobilnosti bio uspješan.


Izdvojeno

Reci što misliš!