Lifestyle / Studentski kutak

U iščekivanju diplome: Ispitni rokovi

U iščekivanju diplome: Ispitni rokovi

Naša rubrika Studentski kutak od danas je bogatija za novu kolumnu pod nazivom "U iščekivanju diplome" u kojoj će vam naša suradnica Petra, brucošica na Odjelu za kulturologiju, donosit vam svoje doživljaje iz osječkog studentskog života. U svom prvom tekstu Petra se osvrnula na netom završene ispitne rokove u veljači.

"Kad ti svi napričaju kako je na faksu predobro i da ne moraš učiti za svaki dan, jednostavno moraš biti sretan. Kad te u gimnaziji ubijaju u pojam, pilaju svaki sat sa „uvijek moraš biti spreman za odgovaranje“ i slične forice, jedva čekaš otići na faks.

Znaš kad su ti ispitni rokovi i znaš da tad moraš učiti, a ostatak godine si miran. I onda dođeš na faks i opet dobiješ šipak! Okej, postoje ispitni rokovi i prije njh te nitko ne drila. Biraš kad ćeš na šta izaći i to je okej. Ali ljudi, od 28 dana u mjesecu, možete barem napraviti nekakav red tih ispita. Kao da traže kako da nam zagorčaju ovo divno studentsko vrijeme života.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Naravno, sve su strpali u dva puta po četiri dana. Po dva ili tri ispita u danu! Pa dajte, stvarno?! Ja sam još okej prošla, jer sam, nekim čudom, učila od početka godine, pa to nije za mene ispalo strašno. Ali žao mi je ostalih studenata, koji možda ne stignu učiti svaki dan, koji rade ili imaju drugih obaveza pored faksa, a sad moraju ispaštati jer se profesoru nije dalo pregledati tuđe ispitne rokove pa da svoje ne stavi taj isti dan (oba roka naravno), nego da ih pomakne za tri, četiri dana.

Nismo ni mi svemogući pa da nam je šest sati između ispita dovoljno da upijemo skraćenu skriptu od 600 stranica, a pogotovo ne da pročitamo 27 knjiga literature, jer ne postoji jedna koja obuhvaća sve. Pogotovo mi nisu jasni oni koji očekuju da im čitamo misli i kojima je teško staviti jednu obavijest sa svim informacijama na točno mjesto, nego se mi jadni na prvoj godini, još uvijek se pokušavajući snaći u našem divnom hrvatskom principu studiranja, moramo gubiti na loomenu, studomatu, stranici fakulteta i slično, jer na svemu nabrojanome piše drugačija informacija.

S druge strane postoje i oni kojima se divim. Oni koji su toliko obzirni, susretljivi i kojima ni deset puta dnevno neće biti problem odgovoriti na isto pitanje. Oni su ti koji nam ipak daju nekakvu nadu i koji nas suptilno pokreću da damo sve od sebe i napravimo promjenu."

Petra Hrehorović

 


Izdvojeno

Reci što misliš!