Velike promjene
Pogledajte kakve su cijene u osječkim ugostiteljskim objektima bile 2019., a kakve su danas
Šalica kave koštala je maksimalno jedan euro, dok ju se danas u osječkim kafićima po toj cijeni plaća samo onda kada su u pitanju akcijske ponude
Poskupljenja su sve veća te se osjete i u radu ugostiteljskih objekata. Ipak, i dalje su manja u odnosu na cijene potrošnih materijala i plaće zaposlenika.
''Cijene pića porasle su za otprilike 20 posto, ovisno o artiklu, dok su plaće povećane za barem 30 i više posto'', ističe za SiB.hr Gordan Šestić, vlasnik četiriju osječkih ugostiteljskih objekata i predsjednik Sekcije ugostitelja OBŽ-a.
Sadržaj se nastavlja...
Upravo se čita
-
Promet je zatvoren za sva vozila osim hitnih i komunalnih službi te stanara
-
-
„Želja je bila vratiti se u grad svoje mladosti, donijeti svoje znanje i iskustvo ženama iz svog kraja i omogućiti im vrhunsku medicinsku skrb i tretmane bez potrebe dugih putovanja“;, istaknula je Sandra Kovačević
Tako su, primjerice, gazirani i prirodni sokovi u godini prije pandemije koronavirusa koštali između 15 i 17 kuna, dok ih je danas gotovo nemoguće pronaći po cijeni koja je ispod 2,50 do tri eura. Šalica kave koštala je maksimalno jedan euro, dok ju se danas u osječkim kafićima po toj cijeni plaća samo onda kada su u pitanju akcijske ponude.
''Riječ je o osnovnim artiklima koji se naručuju najčešće i ne predstavljaju nikakav luksuz, pa bi, stoga, trebali ići u nižu poreznu stopu, što bi strahovito pomoglo i nama ugostiteljima u toj borbi protiv inflacije te nam omogućilo da stvaramo više akcijskih ponuda'', objašnjava Šestić.
Slična je situacija i s prehrambenim proizvodima, čije su se cijene također povisile. Sendvič u jednom osječkom restoranu tako je 2019. godine koštao 25 kuna, dok se njegova današnja cijena popela i na iznos od osam eura, što je gotovo trostruko više u odnosu na razdoblje prije pandemije koronavirusa.
''Hrana je i do 30 posto skuplja nego 2019. Primjerice, u vremenu prije eura, pizza uobičajene veličine koštala je maksimalno 40 do 45 kuna, a sada je nemoguće pronaći neku ispod deset eura. Također, danas vam je u restoranima jeftinija piletina od svinjetine'', navodi Šestić.
Tijekom prvog vala pandemije u proljeću 2020. godine, većina ugostiteljskih objekata nije radila, pa su cijene bile zamrznute, sve dok nije došla inflacija, a potom i euro. Osim toga, smanjuje se i ponuda zaposlenika, pa im vlasnici ugostiteljskih objekata moraju podizati plaće kako bi ih motivirali i zadržali na radnom mjestu.
''Plaćamo ih maksimalno koliko možemo s obzirom na tržišne uvjete i okolnosti u kojima radimo, ali i dalje ne možemo konkurirati Zagrebu, Dalmaciji i inozemstvu. Po meni, cijene naših proizvoda i usluga trebale bi biti još i veće, no onda nailazimo na problem volje potrošača da ih plate. Kupovna je moć, uslijed inflatornog pritiska, manja nego 2019., i to bez obzira na povećanje plaća. Podižemo, stoga, cijene samo onda kada to moramo, odnosno kada nam se povećaju ulazni troškovi, a sve nastojeći razumjeti potrošače i situaciju u kojoj se nalaze'', zaključuje Šestić.
Izdvojeno
-
Tako su prvi slobodni termini za CT abdomena i zdjelice dostupni tek u studenome, točnije 8., 11. i 12. studenoga
-
Što se veća količina graha kuha to će finalni rezultat biti bolji
-
Laura Gergelj je poduzetnica koja je, prepoznavši potrebe tržišta, odlučila potpuno samostalno pokrenuti knjigovodstveni servis, predstavljajući Osijek i u međunarodnim krugovima kao destinaciju inovativnih poslovnih rješenja
-
Dulje vruće sezone i rjeđi mrazevi značili su da je postala virusna bolest koju najbrže šire komarci u svijetu, a uzima maha i u Europi
Reci što misliš!