Vijesti / Ostalo

Objavljen kalkulator

Kalkulator plaće: Izračunajte kolika će vam biti plaća nakon 1. siječnja

Kalkulator plaće: Izračunajte kolika će vam biti plaća nakon 1. siječnja
Igor Kralj/PIXSELL

Općenito, manje plaće, poput onih blizu minimalca, mogu očekivati rast do najviše 40-ak eura neto, dok bi prosječne plaće mogle imati neznatan rast

Od početka sljedeće godine, ulazimo u razdoblje promjena poreznih pravila koje će rezultirati rastom plaća. Tri su ključne promjene u ovom sustavu, a one će utjecati na osobni odbitak, neoporezive iznose za uzdržavane članove te prag za višu stopu poreza na dohodak, piše Večernji.

Prva važna promjena odnosi se na povećanje osobnog odbitka kroz sustav poreza na dohodak. On će se povećati s dosadašnjih 530 na 560 eura. Istovremeno, neoporezivi iznosi za uzdržavane članove također će rasti, kao i prag za višu stopu poreza na dohodak.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Druga je značajna promjena regresivno smanjenje osnovice za mirovinsko osiguranje (I. stup) za bruto plaće do 700 eura, gdje će maksimalno smanjenje iznositi 300 eura. Smanjenje postupno opada prema nuli do iznosa bruto plaće od 1300 eura. Važno je napomenuti da Vlada tvrdi kako ovo smanjenje neće utjecati na iznos budućih mirovina.

porezna reforma Radić nakon ukidanja prireza: Plaća učitelja raste 309, a liječnika 1480 eura na godišnjoj razini

Treća promjena otvara mogućnost rasta plaća, ali nije obvezna. To proizlazi iz ukidanja prireza na sve vrste dohodaka. No, jedinice lokalne samouprave, zbog gubitka dijela prihoda, razmatraju mogućnost kompenzacije kroz povećanje poreza na dohodak. Ipak, gradovi i općine pod vlašću HDZ-a možda neće poduzeti ovaj korak kako bi izbjegli pritisak stranačke središnjice. Unatoč tome, još uvijek nisu svi gradovi propisali visinu godišnjih stopa poreza na dohodak.

Za radnike s nižim plaćama i osobe koje imaju više uzdržavanih članova obitelji, koji dosad nisu plaćali porez na dohodak i prirez, očekivati povišicu može biti neizvjesno. Općenito, manje plaće, poput onih blizu minimalca, mogu očekivati rast do najviše 40-ak eura neto, dok bi prosječne plaće mogle imati neznatan rast. S druge strane, povišica za veće plaće ovisi o tome hoće li biti ukidan prirez.

Stranica Isplate.info nudi kalkulator plaća, iako bi bilo korisnije da automatski preračunava visinu poreza prilikom odabira određenog grada. Gradovi moraju donijeti odluku o povećanju stope poreza na dohodak do kraja godine, ali stope se mogu mijenjati i tijekom kalendarske godine. Visinu prireza trenutno možete provjeriti na stranicama Porezne uprave, a svoju plaću od 1. siječnja 2024. izračunajte na poveznici.


Izdvojeno

Reci što misliš!