Lifestyle / Ostalo

Projekt ''KorZoo Đakovo''

Crvene vjeverice ponovno vladaju Strossmayerovim perivojem u Đakovu

Crvene vjeverice ponovno vladaju Strossmayerovim perivojem u Đakovu
Igor Kralj/PIXSELL

Navedenim bi se vjevericama uskoro trebale pridružiti još dvije ženke i mužjak iz zagrebačkog Zoološkog vrta

Nakon deset godina, crvene vjeverice iz Đakova ponovno su slobodne u Strossmayerovom perivoju kao dio projekta "KorZoo Đakovo - Zeleno srce grada" koji ima za cilj jačanje populacije europske crvene vjeverice u gradu. Tena i Dora, koje su zimu provele u zatvorenom, danas su puštene na slobodu i brzo su se prilagodile, istražujući park.

Gradonačelnik Đakova Marin Mandarić izražava nadu da će se populacija ponovno razviti, a Sanja Rogoz-Šola, pročelnica UO za gospodarstvo i financije Grada Đakova, podsjeća na prethodne izazove koje je populacija vjeverica imala, uključujući slučaj krivolova.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Nažalost, jedan je štićenik staračkog doma izlovio sve vjeverice i prodavao ih pod kućne ljubimce'', dodaje Rogoz-Šola, upozoravajući građane na to da ne hrane vjeverice, posebice ne velikim količinama kikirikija.

Osječki zoološki vrt
Razgovor s timariteljima Saznali smo kako se majmuni rashlađuju te zašto je posao timaritelja istovremeno buran i lijep

Navedenim bi se vjevericama uskoro trebale pridružiti još dvije ženke i mužjak iz zagrebačkog zoološkog vrta. Izlazak na otvoreno odvijao se i pod budnim okom kume.

''Ja sam kuma, ali nisam ništa donijela jer se ne smije. Ovo mi je prvo kumstvo kod životinja i treba im nabaviti dečka'', nastavlja kuma Ivančica Krha.

U ovom su se projektu ujedinili i učenici Osnovne škole ''Ivan Goran Kovačić'' i Srednje strukovne škole Antuna Horvata kako bi izradili hranilice i nastambe za vjeverice, pružajući im topli dom. Cijelu su nastambu tako izradili učenici stolarskog smjera.

alpaka
VELIKO VESELJE Nova prinova u osječkom ZOO vrtu: Na svijet došla preslatka beba alpaka

''Drva smo rezali, brusili, lakirali, sve po mjerama... Stavljali smo lišće unutra i drva kako bi vjevericama bilo toplije unutra i kako bi mogle preživjeti zimu'', zaključuje jedan od učenika.

Projekt je drugi takav u Republici Hrvatskoj, a zajednica u Đakovu vjeruje u njegov uspjeh, kao i u sve češće crvenjenje kitnjastih repića u krošnjama perivoja.


Izdvojeno

Reci što misliš!