Lifestyle / Ostalo

Rekordan broj sadržaja

Što ima novo u zoološkom vrtu? Popričali smo s rukovoditeljem i posjetiteljima

Što ima novo u zoološkom vrtu? Popričali smo s rukovoditeljem i posjetiteljima
Ivica Benić/SiB.hr

Među pak novopristiglim životinjama Jukić ističe sibirskog tigra iz Züricha te dvije ostrugaste kornjače (mužjak i ženka) koje predstavljaju treće najveće kornjače na svijetu

Zoološki vrt u Osijeku i tijekom ljeta prepun je različitih sadržaja koji mame građane, a posebice djecu da ga što češće posjećuju. Tako se od 3. do 14. srpnja tamo održao prvi ciklus Ljetne škole za djecu nižih razreda osnovnih škola koji je obuhvatio zanimljive prezentacije i kreativne radionice.

„S obzirom na to da sada nema škole, cilj nam je kroz taj projekt animirati i zabaviti našu djecu, da ne budu samo kod kuće tijekom ljetnih praznika”, ističe rukovoditelj osječkog zoološkog vrta Nikica Jukić, dodajući kako drugi ciklus Ljetne škole započinje već 1. kolovoza.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Osim njega, u osječkom se zoološkom vrtu redovito održavaju i brojni edukativni programi kojima se djeci vrtićke dobi i osnovnoškolcima pruža jedinstveni doživljaj životinjskog svijeta na zabavan i interaktivan način. Potaknut dugogodišnjom tradicijom europskih zooloških vrtova, osječki je zoološki vrt nedavno uveo i mogućnost da bilo koje zainteresirano dijete postane timaritelj na jedan dan. Riječ je o druženju „jedan na jedan” s djelatnicima zoološkog vrta koji potom rado pokažu djeci od čega se sve sastoji njihov posao, počevši od pripreme hrane i hranjenja, preko obogaćivanja životnog okoliša, pa sve do treninga i čišćenja nastambi.

„Ovdje dolaze djeca koja vole životinje te im se pruža iskustvo koje nigdje drugdje ne mogu dobiti, i to uz prihvatljivu cijenu. Ona s nama budu cijeli dan te, osim iskustva, dobiju i obrok, majicu te fotografiju kao neku vrstu uspomene”, kaže Jukić.

Osječki zoološki vrt
Razgovor s timariteljima Saznali smo kako se majmuni rashlađuju te zašto je posao timaritelja istovremeno buran i lijep

Do sada su, dodaje, imali već 20 do 30 timaritelja dječjeg uzrasta. Upravo navedenu mogućnost edukacije djece Jukić ističe kao glavnu prednost osječkog zoološkog vrta u odnosu na ostale u Hrvatskoj, uz činjenicu kako je ujedno riječ o površinski, ali i sadržajno najvećem i najbogatijem nacionalnom zoološkom vrtu.

„Naše su nastambe iznimno velike, a ujedno se nalazimo izvan grada te u šumi, stoga ima mnogo prirodnog hlada, što je izrazito bitno za životinje tijekom ovog razdoblja vrućina”, navodi rukovoditelj, napominjući kako su im osigurani dovoljna količina svježe vode te bazeni u kojima se u svakom trenutku mogu rashladiti.

Među pak novopristiglim životinjama ističe sibirskog tigra iz Züricha te dvije ostrugaste kornjače (mužjak i ženka) koje predstavljaju treće najveće kornjače na svijetu. Živjet će još stotinjak godina, stoga će ih imati priliku vidjeti i dosta pripadnika budućih generacija. Trenutno se, nastavlja Jukić, izgrađuje nova nastamba za crne makake koje u Europi posjeduje jedino osječki zoološki vrt, a 26. srpnja otvara se i oporavilište za divlje životinje kao jedan veliki EU projekt.

FOTO: Ivica Benić/SiB.hr

„Također, ove smo godine prvi puta otvorili kafić i suvenirnicu, stoga naši gosti, uz redovan obilazak zoološkog vrta i razgledavanje životinja, mogu malo više vremena ostati ovdje te isplanirati neki ručak, kavu ili sok, što prije nisu bili u mogućnosti”, ističe Jukić.

S obzirom na sve navedeno, očekivano se povećava i broj posjetitelja osječkog zoološkog vrta.

„Prošla je godina bila rekordna. Imali smo 83 tisuće posjetitelja, što je za deset tisuća više nego rekordne 2019. Ove pak godine zasad imamo pet tisuća gostiju više u odnosu na prošlu godinu u ovo vrijeme, tako da brojke sve više rastu”, tvrdi rukovoditelj.

Ledeno osvježenje u ZOO vrtu
i njima je vruće... RTL u osječkom ZOO vrtu: Pogledajte kako se životinje rashlađuju na plus 35

Svoje zadovoljstvo osječkim zoološkim vrtom ne kriju ni sami Osječani.

„Lijepo je za vidjeti žirafe jer ih nema nigdje drugdje u Hrvatskoj. Također, ovdje je i mnogo više životinja u odnosu na neke druge zoološke vrtove u kojima pola toga bude zatvoreno ili životinja niti nema”, kaže Martina.

„Više je drveća i hlada u odnosu na ostale nacionalne zoološke vrtove. Okruženo je prirodom pa nemaš ni osjećaj da si u gradu”, dodaje Marija.

„Dugo nisam bila u zoološkom, no sada sam došla s kćerkom i unukom i jako mi se sviđa. Lijepo je uređeno i vidi se da se vodi briga o svemu, a najviše mi se sviđaju merkati i zelenilo. Prije 40-ak godina ovdje je bio i slon, njega bih jedino voljela ponovno vidjeti, no isto je bilo ovako lijepo i prostrano kao danas. Sve bih mogla u superlativima reći za naš zoološki vrt”, govori Milena.

Osječki zoološki vrt Fotogalerija

„Dolazimo u zoološki jednom do dva puta mjesečno. Moj je sin trogodišnjak te već i sam nakon nekog vremena zna tražiti da idemo u zoološki. Zanimljiv je za djecu i mislim da korisno provodimo vrijeme ovdje jer se mogu vidjeti različite životinje. Tu su i lijepe, otvorene nastambe te dječje igralište s ljuljačkama i toboganom, a došle su i nove životinje poput kornjača. Također, prije nije bilo ni tih različitih aktivnosti za djecu, dok danas ovdje dolaze škole, izviđači i brojni drugi na razgledavanje i edukaciju”, zaključuje Damir.


Izdvojeno

Reci što misliš!