Lifestyle / Ostalo

Projekt Zaklade ''Hrvatska za djecu''

Djeca iz osječkih dječjih domova jedrila hrvatskim otocima

Djeca iz osječkih dječjih domova jedrila hrvatskim otocima
Zaklada ''Hrvatska za djecu''

U projektu su sudjelovala djeca iz šest hrvatskih Dječjih domova u pratnji svojih odgajatelja i djelatnika Zaklade, a riječ je o Dječjim domovima iz Zagreba, Osijeka, Lipika i Karlovca

Jedno posebno putovanje Jadranom, devet jedrilica, mnoge teške životne sudbine, ali i sreća te nove uspomene koje će se pamtiti cijeli život. Bilo je to nesvakidašnje jedrenje kojime je upravljalo devet skipera, među kojima su dvije žene te tri visoka časnika Hrvatske ratne mornarice. Ovaj puta članovi posade činilo je 42 djece iz institucija za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Charter kuće svoje jedrilice stavile su i ove godine na raspolaganje bez naknade. Djeca su jedrila arhipelagom srednje Dalmacije, a skiperi koji se brinu za siguran boravak djece na brodovima, volonteri su Zaklade. U projektu su sudjelovala djeca iz šest hrvatskih Dječjih domova u pratnji svojih odgajatelja i djelatnika Zaklade. Riječ je o Dječjim domovima iz Zagreba, Osijeka, Lipika i Karlovca. Po prvi puta, projekt ima i međunarodni značaj. Pridružila su mu se djeca iz Dječjeg doma Mostar.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ovo je projekt Snaga valova koji Zaklada ''Hrvatska za djecu'' provodi već šestu godinu zaredom. Projekt je namijenjen djeci iz institucija za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

''Želimo njihove živote obogatiti novim znanjima i iskustvima te smo izrazito empatični upravo prema toj ciljanoj skupini, razumijevajući težinu okolnosti u kojima su ta djeca odrastala i koliko im je nužna pažnja, podrška i, konačno, osjećaj prihvaćenosti i ljubavi'', izjavila je upraviteljica Zaklade Renata Gubić.

Posjetili su Milnu i Supetar na Braču te Stomorsku na Šolti.

FOTO: Zaklada ''Hrvatska za djecu''

''Djeci smo osigurali zabavne, ali i kulturne te edukativne sadržaje. Posjetili smo Interpretacijski centar maritimne povijesti u Milni, uživali u 'Kulturnom điru s Rendiće' u Supetru, a na povratku zastali smo u Smiljanu te obišli Memorijalni centar Nikola Tesla'', zaključila je Renata Gubić.

Iz Splita su ih ispratili južni vjetrovi i valovi koji su donijeli veliko uzbuđenje. No, već sutradan sunce je pozvalo na kupanje i uživanje u bračkim uvalama. Djeca su naučila vezati konope, raditi na vinču i puno toga drugoga. U redovima pomoćnih skipera bilo je mladića koji su nekoliko godina ranije u sklopu ovoga projekta plovili kao djeca iz institucije. Danas su to vrijedni volonteri koje je upravo iskustvo s jedrenja sa Zakladom zainteresiralo za posao skipera.

FOTO: Zaklada ''Hrvatska za djecu''

Raftingom na Cetini zaokružen je projekt, a nekima je to bio i najljepši dio petodnevne avanture. Prijateljstvo, druženje, empatija, smijeh, radost, iskustvo, podrška i uspomene – sve to opisuje Snagu valova Zaklade ''Hrvatska za djecu''.


Izdvojeno

Reci što misliš!