Vijesti / Osijek

Neki plate i unaprijed

Ukop račune za grobnu naknadu šalje čak i u Katar i Australiju, a grobovi se čuvaju 15 godina

Ukop račune za grobnu naknadu šalje čak i u Katar i Australiju, a grobovi se čuvaju 15 godina
Ilustracija

Pohvalno je, reći će, što se korisnici sami javljaju, a sve u svrhu očuvanja grobnoga mjesta

Proteklih tjedana dana na adrese sugrađana stigle su uplatnice za godišnju grobnu naknadu, a oni koji ih još nisu dobili, svakako ih uskoro mogu očekivati. Odlukom Grada Osijeka već punih 11 godina godišnja se grobna naknada plaća u dva dijela, a što je korisnicima grobnih mjesta financijsko olakšanje. Ipak, još uvijek ima onih dužnika koji tu obvezu ne podmiruju pa tako Odjel godišnje grobne naknade i ovrha u tvrtci Ukop, zaključno s 31. prosinca 2023. godine, bilježi čak oko 180.000 eura duga!

Napušteni grobovi i likvidacija

Iako navedeni iznos nije zanemariv, zanimljivo je da se, kako doznajemo od Renate Kirasić iz Odjela, situacija poboljšava iz godine u godinu, a čemu je, osim otvaranja Odjela prije nekoliko godina doprinijela i sama savjest sugrađana o ovoj obvezi koja dugoročno može donijeti i donosi posljedice. Naime, nakon deset godina neplaćanja grob se stavlja u status napuštenoga groba i korisnicima se više ne šalju uplatnice za godišnju grobnu naknadu. Taj status stoji do drugih uvjeta, a to je likvidacija koja se obavlja 15 godina od posljednjeg ukopa u zemljani te 30 godina u grobnicu. Tada nastupaju zakonski uvjeti da Ukop slobodno raspolaže takvim grobnim mjestom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Otvaranjem Odjela komunikacija s građanima uveliko je poboljšana. Nerijetko nas obavještavaju o tome da su promijenili adresu ili pak da je korisnik grobnog mjesta pokopan negdje drugdje, a što mi ne možemo znati jer nismo umreženi s grobljima u Hrvatskoj na taj način. Interesantan je podatak i da šaljemo račune za godišnju grobnu naknadu u sve dijelove svijeta – cijelu Europu pa čak i u Katar, Kanadu ili Australiju gdje su preselili korisnici nekog od grobnih mjesta na 20 grobalja koliko ih je pod održavanjem Ukopa", pojasnila je Kirasić i dodala da Ukop brojne račune šalje i za Republiku Srbiju i to za pravoslavna groblja u Tenji i Sarvašu. Inače, ukoliko korisnik grobnog mjesta promijeni adresu, kaže Kirasić, Ukop može ući u trag ukoliko raspolaže OIB-om korisnika.

Neki plate i unaprijed

Pohvalno je, reći će, što se korisnici sami javljaju, a sve u svrhu očuvanja grobnoga mjesta. Inače, upravo u tu svrhu ima i slučajeva gdje za samce plaća rodbina pa čak i susjedi, no dakako, to im ne daje pravo za korištenje grobnoga mjesta. Rade to iz dobročinstva, svjesni da, primjerice, ukoliko samac nema nasljednika, izvjesno je da će kroz deset godina grob biti napušten, a potom naknadno i likvidiran. Upravo da ne bi došlo do toga, priča naša sugovornica, puno građana svoje grobno mjesto plaća za godine unaprijed, a čemu prethodi pisani sporazum sa tvrtkom Ukop za iznos na određeni broj plaćenih godina unaprijed.

"Onaj tko ima financijske mogućnosti plati unaprijed i siguran je da će u razdoblju za koje je grob plaćen sve biti podmireno te neće strahovati od toga da će se nakon deset godina taj grob smatrati napuštenim. Inače, bude i slučajeva da nakon deset godina od posljednje uplate korisnici dođu i podnesu pisani zahtjev za povratom groba. Puno je situacija, posebno onih nepredviđenih zbog kojih godinama ne plaćaju grobno mjesto i naravno, mi u takvim situacijama izlazimo ususret, uz uvjet da su prethodno podmirena dugovanja", tumači Kirasić, dodajući pak da jednom nakon likvidacije groba po isteku 15 ili 30 godina, povrat nije moguć. Kirasić ipak kaže da je naplativost u posljednje dvije do tri godine između 70 do 90 posto što je vrlo dobar postotak u odnosu na neke prijašnje godine te poziva sve građane koji imaju kakvih nejasnoća da se slobodno jave u Odjel godišnje grobne naknade i ovrha gdje mogu dobiti odgovore na sva pitanja i dakako, platiti eventualno dugovanje. 


Izdvojeno

Reci što misliš!