Lifestyle / Ostalo

Razgovor s timariteljima

Saznali smo kako se majmuni rashlađuju te zašto je posao timaritelja istovremeno buran i lijep

Saznali smo kako se majmuni rashlađuju te zašto je posao timaritelja istovremeno buran i lijep
Ivica Benić/SiB.hr

Osim činjenice kako sada tamo i djeca mogu postati timaritelji na jedan dan kako bi se educirala o hranjenju životinja, porazgovarali smo s djelatnicima o tome kakav je to zapravo posao i koje sve aktivnosti obuhvaća

U osječkom zoološkom vrtu uvijek se nešto zanimljivo događa, stoga na svojim radnim pozicijama cijeli dan moraju biti prisutni timaritelji. Osim činjenice kako sada tamo i djeca mogu postati timaritelji na jedan dan kako bi se educirala o hranjenju životinja,  porazgovarali smo s djelatnicima o tome kakav je to zapravo posao i koje sve aktivnosti obuhvaća.

„Ujutro prvo nasječemo grane za žirafe te im stavimo doručak. Kada izađu van iz štale, čistimo. Kada se štala očisti, u našoj se kuhinji priprema hrana za klokane i nandue, dok se antilopama potom daje sijeno, a zebrama se hrana odvoji. Nakon toga hranimo grivaste ovce, jelene, muflone, bizone, ponije, konje, deve i alpake te provjeravamo i čistimo pojilice za vodu”, opisuje Domagoj Palinkaš, poljoprivredni tehničar koji je timaritelj u osječkom zoološkom vrtu više od 17 godina na odjelu za biljojede.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

FOTO: Ivica Benić/SiB.hr

Stalna i cjelodnevna prisutnost timaritelja u zoološkom vrtu podrazumijeva i rad na svim vremenskim uvjetima, uključujući kišu, snijeg, led, tuču i trenutne jake vrućine. Domagoj, stoga, poručuje kako je u tom poslu najvažnije voljeti životinje.

„Ako nešto voliš raditi, nije ti naporno. Nije to samo bacanje hrane životinjama, nego moramo poznavati i njihovo cjelokupno funkcioniranje. Ako uočimo da se ponašaju drugačije od uobičajenog, znači da su bolesne pa odmah to javljamo veterinaru. Primjerice, uđemo kod jelena, izađemo van i za sat je vremena on možda uginuo, stoga to ne možemo ostaviti do sljedećeg dana, već moramo stalno obilaziti nastambe”, govori Domagoj.

S njim se slaže i Željko Bušljeta, djelatnik na odjelu za primate i ptice koji je pak timaritelj u osječkom zoološkom vrtu čak četiri desetljeća.

„Moj radni dan od početka izgleda burno. Ima mnogo životinja, pa prođe i dosta vremena dok odemo po hranu, rasporedimo ju i spremimo, a potom ju kuhamo i režemo”, navodi Željko.

Osječki zoološki vrt
Rekordan broj sadržaja Što ima novo u zoološkom vrtu? Popričali smo s rukovoditeljem i posjetiteljima

Dodaje i kako tijekom ljetnih vrućina životinje uglavnom dobivaju zamrznute sante sa svojom omiljenom hranom. 

„Primjerice, zvijeri dobiju meso, dok medvjedima dajemo male štapiće sladoleda, pa to onda rezuckaju i budu zadovoljni. Inače, sklanjaju se u hladovinu jer ne žele biti na suncu, ali lijepo im je”, tvrdi Željko.

Među posebnostima posla timaritelja Željko također ističe činjenicu kako je lijepo raditi ako volite životinje. Rado se, stoga, prisjeća i brojnih anegdota s majmunom.

„Kada dođem do njega, on bi se igrao, pa me malo ćušne za uho. Okrenem se, pa me potom ćušne za drugo uho. On igra zuje sa mnom, ali prebrz je za mene i to mu je zanimljivo”, smije se timaritelj.

FOTO: Ivica Benić/SiB.hr

Iz godine se u godinu, naglašava Željko, poboljšavaju uvjeti u zoološkom vrtu kako za životinje, tako i za djelatnike. S obzirom na to, privlači se i sve veći broj posjetitelja te se dogovaraju suradnje sa školama i vrtićima, stoga i nama ne preostaje ništa drugo nego uživati u ljepoti bogate prirode i brojnih životinjskih vrsta u našem zoološkom vrtu.

Osječki zoološki vrt Fotogalerija


Izdvojeno

Reci što misliš!