Lifestyle / Ostalo

Nisu znatno drugačije

Usporedili smo cijene osječkog Adventa u odnosu na one u ostalim velikim hrvatskim gradovima

Usporedili smo cijene osječkog Adventa u odnosu na one u ostalim velikim hrvatskim gradovima
Ivica Benić/SiB.hr

Ono što građane, osim bogatog sadržaja, zasigurno najviše zanima svakako su cijene hrane i pića na pojedinačnim Adventima, i to posebno s obzirom na to da se živi u vremenima inflacije i skorašnjeg prelaska na euro, stoga se pretpostavlja da su, između ostalih, poskupjeli i proizvodi iz adventskog asortimana

Adventi su već nekoliko tjedana u punom jeku na području cijele Hrvatske, što se posebno odnosi na velike gradove poput Osijeka, ali i Zagreba, Splita i Rijeke koji se i ove zime mogu pohvaliti zavidnim adventskim programom.

Međutim, ono što građane, osim bogatog sadržaja, zasigurno najviše zanima svakako su cijene hrane i pića na pojedinačnim Adventima, i to posebno s obzirom na to da se živi u vremenima inflacije i skorašnjeg prelaska na euro, stoga se pretpostavlja da su, između ostalih, poskupjeli i proizvodi iz adventskog asortimana.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Podsjetimo, na osječkom Adventu, primjerice, domaće fritule mogu pojesti po prosječnoj cijeni od 25 kuna, dok se cijene burgera, sendviča i kobasica kreću između 30 i 65 kuna. Šalica kuhanog vina od 0,2 L pak većinski košta od 18 do 20 kuna, dok se čaša piva od 0,5 L prodaje po 20 i 25 kuna.

Advent u Osijeku 2022.
Bogata ponuda Pogledajte što se jede i pije i po kojim cijenama na osječkom Adventu

S druge strane, ni cijene Adventa u ostalim gradovima nisu znatno drugačije. Primjerice, za najjeftiniju debrecinku u Zagrebu posjetitelj će trebati izdvojiti 24, a za najskuplju kobasicu 46 kuna. Burger po najskupljoj cijeni košta čak 130 kuna, iako se štandovi s istim proizvodom po upola manjoj cijeni mogu pronaći svega 500-tinjak metara dalje. U ponudi su i razna jela poput sarme čija porcija prosječno iznosi 60 kuna, graha za 50 i bunceka za također 60 kuna. Porcaaj fritula je prosječno 30 kuna.

Cijene najpopularnijeg adventskog pića, kuhanog vina na zagrebačkom Adventu kreću se od 19 do 32 kune, ovisno o kućici na kojoj se prodaje, iako u prosjeku iznosi 22 kune, što ne odstupa previše od cijena istog proizvoda na Adventu u Osijeku.

Advent u Osijeku 2022. Fotogalerija

Osim u Zagrebu, poskupljenje se cijena zasigurno ponajviše očekuje u primorskim gradovima poput Rijeke i Splita.

Međutim, cijene se hrane i pića na, primjerice, splitskom Adventu kreću od 20 do 40 kuna. Tako će posjetitelj za kobasicu u prosjeku trebati izdvojiti 35, a za šalicu kuhanog vina oko 20 kuna. Porciju pojedinog autentičnog primorskog jela poput frigadure, bakalara, leće s plovodima mora, ali i gulaša te fritula s čokoladom posjetitelj će pak morati platiti od 20 do 50-ak kuna.

Klizalište Sokol
Popularna zimska aktivnost Ponuda klizanja u hrvatskim gradovima: Osječko klizalište među najvećima

Slična je situacija i na riječkom Adventu, u okviru kojega se čaša piva od 0,5 L prodaje uglavnom po cijeni od 21 do 30 kuna, ovisno o njegovoj vrsti, dok je cijena šalice kuhanog vina od 17 do 21 kune. Posjetitelj će debrecinku na istom Adventu prosječno platiti 45, burger 40, a hot dog 30 kuna. Fritule se u Rijeci prodaju za 30 kuna.

Zaključak je da su cijene u sva četiri najveća grada ove godine otprilike tu negdje.


Izdvojeno

Reci što misliš!