Lifestyle / Ostalo

Popularna zimska aktivnost

Ponuda klizanja u hrvatskim gradovima: Osječko klizalište među najvećima

Ponuda klizanja u hrvatskim gradovima: Osječko klizalište među najvećima
Marko Banić

U Osijeku je tako klizanje tradicionalno organizirano u Sokolskom centru koje je ujedno najveće regionalno klizalište s površinom od 1500 m², a u okviru kojega je moguće primiti čak 400 klizača

Uz obilaske Adventa, kićenje bora i pripremu kolača, jedna je od najpopularnijih aktivnosti u predbožićno vrijeme svakako i klizanje.

U Osijeku je tako klizanje tradicionalno organizirano u Sokolskom centru koje je ujedno najveće regionalno klizalište s površinom od 1500 m², a u okviru kojega je moguće primiti čak 400 klizača. Cijena mu je ulaznice ove godine 25 (za klizanje od sat vremena), a najam klizaljki 15 kuna (ukoliko klizači nemaju svoje). Najmlađim je klizačima osigurana pomoć u obliku „pingvina” za cijenu najma u iznosu od 30 kuna, a usluga se oštrenja klizaljki u vlasništvu građana naplaćuje 40 kuna.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

„Specifično je to što je riječ o otvorenom klizalištu tako da održavanje tako velikog sustava ledene površine iziskuje jako puno troškova, električne energije, vode za pravljenje leda i svih ostalih segmenata koji čine organizaciju tako velikog ledenog kompleksa. Tu su i ljudi te svi ostali radovi u pripremi i održavanju klizališta tijekom dva mjeseca”, rekla je Ivana Maltašić, voditeljica Sokol centra.

adventska hrana
Nisu znatno drugačije Usporedili smo cijene osječkog Adventa u odnosu na one u ostalim velikim hrvatskim gradovima

Plan je da ovogodišnja osječka klizališna sezona traje do 31. siječnja iduće godine, a sadržaj je i ove godine među najbogatijima na području Slavonije i Baranje, iako se organizatori baziraju na osnovnoj svrsi klizanja – da klizači dođu i uživaju u ledu.

„Svakodnevno i koliko god je to moguće činimo sve da led bude u savršenom izdanju te maksimalno dobro pripremljen za velike i male klizače, kao i da klizalište bude što atraktivnije i fotogenično. Uz to, tijekom dva tjedna zimskih praznika održavat ćemo sada već i tradicionalnu aktivnost za djecu od pet do 12 godina s mogučnošću poludnevnog i cjelodnevnog boravka, a riječ je o Sportskoj zimi na Sokolu koja objedinjuje čak tri sporta – klizanje, gimnastiku i plivanje s velikim brojem kreativnih i edukativnih radionica. Planiramo imati i Školu klizanja za najmlađe u okviru trodnevnih programa, gdje će se djeci koja još nisu toliko stabilna na ledu dati prilika da, uz stručne osobe, ovladaju prvim koracima na ledenim površinama”, navela je Maltašić, istaknuvši kako, uz sve to, posjetitelje očekuje i prigodan gastronomski kutak.

Klizalište na Sokolu 2022. Fotogalerija

Kvalitetnu ponudu klizanja nude i ostali slavonski gradovi po ponešto nižim cijenama nego što je to slučaj u Osijeku. Tako posjetitelj ovogodišnjeg adventa ima priliku klizati sat vremena u slavonskobrodskoj Tvrđavi po cijeni od 20 kuna, uz dodatne opcije poput najma klizaljki, pomagala za klizanje te kupnje ulaznica za pratnju djece, a sve u iznosu od 10 kuna.

S druge strane, za klizanje u trajanju od 40 minuta posjetitelj će vinkovačkog Adventa morati izdvojiti 10 (najam je klizaljki pet kuna), dok su u Vukovaru klizanje i najam klizaljki ove godine besplatni.

Što se tiče ostalih velikih hrvatskih gradova, Zagreb pak nudi klizanje na nekoliko različitih lokacija, među kojima su Klizalište Velesajam i Šalata. Posjetitelj će tako za klizanje na tim mjestima radnim danom, vikendom i blagdanom prijepodne trebati izdvojiti 22,60 kuna (tri eura), a vikendom i blagdanom poslijepodne 30,14 kuna (četiri eura). Iste su cijene i posudbi klizaljki tijekom navedenog vremena.

Osim spomenutih, sezona klizanja vlada i u Ledenom parku na Trgu kralja Tomislava, na kojemu cijena klizanja po osobi radnim danom od 10 do 16 sati iznosi 15, a od 16 do 23 sata iznosi 25 kuna. Vikendom je cijena klizanja cjelodnevno 25 kuna, koliko ujedno košta i najam klizaljki. Za djecu u dobi do šest godina klizanje je besplatno, uz obveznu pratnju roditelja.

U Splitu pak 45 minuta klizanja košta čak znatnih 40 kuna na ledenom klizalištu na Mertojaku, dok se u Rijeci sat vremena na ledu plaća 20, a najam klizaljki 10 kuna u okviru Klizališta Morska pahuljica.


Izdvojeno

Reci što misliš!