Lifestyle / Ostalo

Bogata ponuda

Pogledajte što se jede i pije i po kojim cijenama na osječkom Adventu

Pogledajte što se jede i pije i po kojim cijenama na osječkom Adventu
Davor Javorović/PIXSELL

Na Trgu svetog Trojstva u Tvrđi nalazi se 26 kućica koje nude različite proizvode poput svima dobro poznatog kuhanog vina, čajeva, kobasica, fritula, hot dogova i bombona, ali i ostalih kao što su nakit, kozmetika, mirisne svijeće, med, kreativni božićni poklon-paketi i gadgeti s grbom NK Osijeka

Advent u Osijeku već je dva dana zaredom pun veselih posjetitelja koji uživaju u njegovom bogatom sadržaju. Uz kulturno-umjetnički i gastronomski program, ove se godine na Trgu svetog Trojstva u Tvrđi nalazi čak 26 kućica koje nude različite proizvode poput svima dobro poznatog kuhanog vina, čajeva, kobasica, fritula, hot dogova i bombona, ali i ostalih kao što su nakit, kozmetika, mirisne svijeće, med, kreativni božićni poklon-paketi i gadgeti s grbom NK Osijeka.

Detaljniju ponudu proizvoda s njihovim cijenama donosimo u nastavku.

Hrana i piće

Većina se adventskih kućica bazira na bogatoj ponudi hrane i pića. U skladu s time, cijene najpoznatijeg adventskog pića, kuhanog vina većinski se kreću od 18 do 20 kuna (šalica od 0,2 L). Čašu ostalih alkoholnih napitaka poput gina, medice, pelinkovca, viljemovke i šljivovice posjetitelj će platiti od 20 do 25 kuna, i to na štandovima kao što su Strossmayer black roomZlatna kapljica i Kavana Jelačić, dok su cijene pića poput kapučina, sokova, mineralne vode, limunske trave, tople čokolade i čajeva nešto niže - kreću se od 10 do nešto iznad 20 kuna. Pivo (0,5 L) prodaje se po 20 i 25 kuna.

U ponudi hrane našle su se prvenstveno domaće fritule koje nude nekoliko štandova kao što su, između ostalih, Fritulica i Fritula bar, i to po cijeni od 25 kuna. Osim njih, po približno se jednakim cijenama nude langošice i knedle u okviru kućica Cornetto i Fresh Corner.

Cijene različitih vrsta hot dogova kreću se od 20 do 35 kuna, dok se burgeri, sendviči i kobasice mogu pojesti po cijenama od 30 do 65 kuna u okviru Bajkovite kućiceSteak housea, Fresh Cornera, Slatke kućice, Mordera i ostalih štandova.

FOTO: Ivica Benić/SiB.hr

Kućica Franz Koch pak nudi kombinaciju hrane i pića pa tako, primjerice, rolice s mesom i kuhano vino ili pepsi koštaju 40 kuna, dok se curry s piletinom i također kuhano vino ili pepsi plaćaju 60 kuna. Slična je situacija i sa štandom Bulart koji nudi kombinaciju prženih krumpirića, hot doga, kobasice ili burgera te kuhanog vina ili pepsija po cijenama koje se kreću između 33 i 60 kuna.

Najmlađi se mogu počastiti u Šarenoj rapsodiji koja nudi 100 grama bombona po cijeni od 16 kuna. Štand Tefi pak nudi kokice za cijenu od 15 (male), 30 (srednje) i 40 kuna (velike), kao i šećernu vatu za 20 kuna.

Na nekim je štandovima konačno moguće kupiti i ostale domaće proizvode poput alkoholnih pića, meda i različitih vrsta medenjaka, oraha, badema, pšenice i lješnjaka.

FOTO: Ivica Benić/SiB.hr

Tako Slatke radosti nude medicu, orahovac, višnjevac, šljivovicu, liker od jagode i liker od smokve za cijenu od 50 kuna, dok Kupinovo vino prodaje butelju od 0,75 L po cijeni od 70, a butelju od 0,5 L po cijeni od 60 kuna. Medeni kutak pak nudi četiri vrste medenjaka te, između ostalih, cvjetni, bademov, lipin, livadni, kestenov i bagremov med po cijenama koje se kreću od 35 do 80 kuna, ovisno o veličini tegle. U ponudu ulaze i njihovi poklon-paketi po cijeni od 100 kuna, u kojima se nalaze prigodni božićni darovi poput meda i vina.

Parkiranje kazne advent
izbjegnite kazne Tisuće pohrlile u Tvrđu, umjesto u javnu garažu parkirali na zelenu površinu pa zaradili kazne

Ostali proizvodi

Na štandovima poput Staklene čarolijeNadinih unikata moguće je kupiti i nakit poput ručno rađenih ogrlica, prstenja, narukvica i naušnica, čije se cijene kreću od 20 do 100 kuna, ovisno o njihovoj veličini i materijalu. Kućica Najljepši darovi pak nudi različite poklon-proizvode poput unikatno rađenih šalica po cijeni od 30 kuna s uglavnom božićnim motivima, ali i gnoma, magneta, privjesaka za ključeve te ukrasnih lutki s cijenama od 15 do 30 kuna.

FOTO: Ivica Benić/SiB.hr

Za sve ljubitelje NK Osijeka i Kohorte tu je i štand Bijelo plava kućica s ponudom različitih gadgeta i zimskih odjevnih predmeta s grbom NK Osijeka. Tako, primjerice, njihova kapa košta 100, dok se šal ili majica prodaju za 80 kuna. U ponudi su i kuglica za bor po cijeni od 40 kuna, ali i predmeti poput upaljača, privjesaka za ključeve, mirisnih borova za automobil te otvarača za pivo čija je cijena uglavnom do 20 kuna.

U konačnici, ljubitelji prirodne kozmetike mogu pronaći svoje mjesto u okviru kućice Katini lavandini koja nudi proizvode poput eteričnih ulja te različitih masti i kremi za lice. Cijene im se proizvoda tako kreću od 40 do 90 kuna, ovisno o njihovoj veličini i sastojcima.

FOTO: Davor Javorović/PIXSELL

Vožnja panoramskim kotačem kao i lani

Cijena panoramskog kotača i dalje iznosi 50 kuna za odrasle, za djecu do 12 godina 40 kuna, a za djecu do tri godine vožnja je besplatna. Radno mu je vrijeme radnim danima od 15 sati do ponoći, a subotom i nedjeljom od 10 sati do ponoći.

Poskupljenje u odnosu na prošlu godinu - prisutno ili ne?

Iako vlada inflacija, cijene su na većini štandova ostale jednake ili su se pak povećale za pet do deset posto, govore s pojedinih kućica. Tako spomenuti Katini lavandini nisu dizali cijene svojih proizvoda pet godina, kao ni zaposlenici sa štanda Medeni kutak.

Međutim, OPG Završki koji prodaje kupinovo vino držao je istu cijenu od 2003., sve do ove godine kada su se ujedno povisile i cijene naljepnica za butelje te ambalaže, a time i plaće radnika koji proizvode te materijale. Tako im je vino sve do prošlog tjedna koštalo 50 (butelja od 0,5 L) i 60 kuna (butelja od 0,75 L), dok je sada skuplje za 10 kuna.

Advent u Osijeku 2022. Fotogalerija

Podsjetimo, radno je vrijeme kućica sljedeće:

  • od ponedjeljka do četvrtka 16 - 22 h
  • petkom 16 - 00 h
  • subotom 10 - 00 h
  • nedjeljom 16 - 22 h
  • na Badnjak 10 - 17 h.

Izdvojeno

Reci što misliš!