Kultura / Ostalo-Kultura

Humoristično djelo

Goran Srdarević objavio novi roman: ''Jednog lika resetiraju rakijom kada ga krene pucat' ludilo''

Goran Srdarević objavio novi roman: ''Jednog lika resetiraju rakijom kada ga krene pucat' ludilo''
Goran Srdarević

Na bavljenje tematikom životnog smisla i prioriteta potaknuli su ga ''starci zatočeni u staračkim domovima kojima brane kavu, cigarete i alkohol te ih tjeraju na stroge dijabetičke dijete zbog tlaka, šećera, kolesterola i svih ostalih stvari jer im čuvaju zdravlje''

Osječki književnik Goran Srdarević, o kojemu smo pisali ranije, objavio je novi rukopis pod zanimljivim naslovom ''Starački dom za maloljetnu delinkvenciju''. Treće je to Goranovo književno djelo u nizu, a nakon krimića i znanstvene fantastike, riječ je o humorističnom romanu u kojemu se isprepliću neobične, ponekad kaotične situacije, s iskustvima likova zanimljivih osobnosti.

''Iako je riječ o komediji, roman govori o vrlo ozbiljnoj temi. Tema mu je egzistencijalna, ali ne u materijalnom, već u filozofskom smislu. Roman postavlja pitanje: 'Kako proživjeti suton svojega života nakon što ste izašli iz njegove bitke te nakon što ste dali sve za svoju djecu, podigli ih, napravili od njih odrasle ljude, gledali da što manje uzmete sebi da njima stvorite što više i nakon što je ta borba iza vas i sada ste stari, bolesni i 'zbrinuti' u nekom ugodnom i mirnom staračkom domu? Kako to prihvatiti i pomiriti se sa životom sitnog i beznačajnog ćakulanja o isto tako sitnim i sasvim beznačajnim temama koje se neprestano plasiraju na televiziji kao nevjerojatno važne i velike stvari? Ili se maknuti od svega toga i jednostavno reći: 'Odj*** sva ta sr***, sada je došao red na mene da uživam''', opisuje Goran za SiB.hr.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ipak, dodaje kako su likovi jedni drugima kontradiktorni budući da je to, tvrdi, osnova svake priče i izaziva napetost, a naročito kod komedije. Likovi, nastavlja, moraju biti karakterno nepomirljivi te imati različita mišljenja, porijekla, stavove i navike kako bi priča funkcionirala i bila zanimljiva.

romani gorana srdarevića
Intervju s Goranom Srdarevićem Osječki književnik: ''Pisanje je jedan od rijetkih oblika slobode koji su uspjeli opstati u današnjem svijetu''

''Uz glavnu priču, provlače se još i podteme poput borbe s Alzheimerom koja je prikazana kroz lik Ludog Stoleta kojega 'resetiraju' rakijom kada ga krene, kako kažu glavni likovi, 'pucat' ludilo'. Tu je još i 'odjel botanike' na kojemu su smješteni oni koji su nepokretni i u pelenama, a koji još jače propagira temu te zadnje borbe za možda i posljednju priliku za sreću u životu'', navodi autor.

Iako roman govori o osobama starije životne dobi, namijenjen je, prema Goranovim riječima, svima i svakome tko ga ima volju i želju pročitati. Nastao je još 2015. godine te je godinama stajao u autorovoj ladici, a na pitanje kako uopće odlučuje kojemu će se žanru posvetiti u prethodnom je intervjuu odgovorio kako sve ovisi o tome ima li ideju za priču i sviđa li mu se. Navedeni je pak roman ciljano napisao kao komediju, što je književniku, priznaje, bio svojevrsni izazov.

''Komedija je uvjerljivo najteži žanr za pisanje, no htio sam pokušati napisati rukopis takve tematike pa zatim po reakcijama izdavača saznati je li dovoljno kvalitetan. Nadam se da će se svidjeti i publici'', ističe.

FOTO: Goran Srdarević

Unatoč žanrovskoj zahtjevnosti, roman je napisao u svega nekoliko mjeseci budući da je, kaže, već imao posloženu priču u glavi i razrađene likove. Na bavljenje tematikom životnog smisla i prioriteta potaknuli su ga ''starci zatočeni u staračkim domovima kojima brane kavu, cigarete i alkohol te ih tjeraju na stroge dijabetičke dijete zbog tlaka, šećera, kolesterola i svih ostalih stvari jer im čuvaju zdravlje''.

''Ako ikada budem doživio duboku starost i našao se u staračkom domu, ne želim da mi njegovateljica 50 godina mlađa od mene zapovijeda što smijem, a što ne smijem. Moje mi godine daju pravo na to da starost proživim na vlastiti način, pa makar zbog toga i umro. Premalo cijenimo naše stare. Zapravo, ne cijenimo ni njih, ni njihove godine, ni njihovo iskustvo, ni mudrost i lekcije kojima ih je život podučio. Nisu svi imali lagodne živote. Neki su od njih prošli i preživjeli jako gadne stvari o kojima skoro nitko ništa ne zna jer nikoga i ne zanima'', smatra Goran.

Roman ''Starački dom za maloljetnu delinkvenciju'' može se nabaviti u zagrebačkoj Nakladi Ceres, dok se preostala dva književna djela, točnije kriminalistički roman ''Izravno'' i SF roman ''Najteže vrijeme za istinu onda je kada sve može biti istina'' mogu posuditi u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek te nabaviti kod izdavača Nova knjiga Rast i u Superknjižari.

U budućnosti nam Goran priprema i još neka književna djela.

srdarevićeve knjige
Prvo izdanje 2020. Zbog povećanog interesa čitatelja, objavljeno drugo izdanje romana osječkog pisca Gorana Srdarevića

''Imam nešto u 'radionici' što nikako da završim. Četvrti je rukopis dopola dovršen, iako ima već skoro pet godina otkako sam ga počeo pisati. To je vjerojatno moj najbolji rukopis dosad. Imam u glavi ideju i za peti roman, no još je uvijek, nažalost, samo na toj razini. Ništa konkretno nije stavljeno na papir. No, ako ikada bude bio realiziran, mogu odmah reći da će biti, u najmanju ruku, kontroverzan'', najavljuje književnik.


Izdvojeno

Reci što misliš!