SiB Plus / Samo domaće

Aktualna sezonska namirnica

Šparoge – evo zašto se nazivaju kraljicama zdravlja i koji su najbolji načini njihove pripreme

Šparoge – evo zašto se nazivaju kraljicama zdravlja i koji su najbolji načini njihove pripreme
Pixabay/Ilustracija

Folna kiselina u šparogama, u kombinaciji s visokim razinama triptofana, može pomoći u poboljšanju raspoloženja, odnosno u smanjenju razdražljivosti, a time čak i u prevenciji depresije

Zahvaljujući posjedovanju brojnih hranjivih tvari, šparoge pružaju ozbiljne zdravstvene prednosti svakome tko ih konzumira. Uz to, riječ je o sezonskim namirnicama koje su upravo prije koji tjedan stigle na osječke tržnice, stoga su dostupne svima i nisu toliko ni skupe.

Prema portalu Kreni zdravo, postoji devet razloga zbog kojih bi navedeno povrće trebalo konzumirati što češće i više. Donosimo ih u nastavku.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

1. Pomažu kod skidanja kilograma

Budući da oskudijevaju masnoćama i kalorijama (samo se 32 kalorije nalaze u šalici spomenute vrste povrća), šparoge čine izvrstan obrok u slučajevima u kojima želite smršaviti. Također, bogate su i vlaknima koja se inače sporije probavljaju, pa ćete duže vremena imati osjećaj sitosti, odnosno smanjen apetit.

2. Održavanje zdravlja urinarnog trakta

Visoki sadržaj aminokiseline koja se naziva asparagin čini šparoge prirodnim diuretikom, pomažući u eliminaciji viška tekućine i soli iz organizma te time sprječavajući infekcije mokraćnog sustava.

osječka tržnica
Aktualno s tržnice Stanje osječke tržnice nakon Uskrsa: I dalje se sve šareni, a stigle su i nove namirnice

3. Bogate su antioksidansima

Primjerice, ljubičaste šparoge sadrže antocijane (zbog čega i jesu tako obojene), a u pitanju su tvari s antioksidativnim djelovanjem koje inače pospješuje borbu organizma protiv štetnih slobodnih radikala.

4. Potiču afrodizijački učinak

Zahvaljujući vitaminu B i folnoj kiselini, šparoge su prirodni afrodizijak, što znači da stimuliraju spolne hormone, odnosno estrogen kod žena i testosteron kod muškaraca, potičući povećanje seksualne želje, baš kao što to čini i čokolada.

5. Ublažavaju mamurluk

Ako ste prethodne večeri popili malo više alkohola, preporučujemo vam da si za doručak napravite obrok koji uključuje spomenuto povrće. Osim toga što minerali i aminokiseline u ekstraktu šparoga pomažu u ublažavanju mamurluka, oni ujedno i štite jetrene stanice od alkoholnih toksina.

FOTO: Pixabay

6. Smanjuju nadutost

S obzirom na to da su izvor vlakana koji pospješuju probavu, konzumiranje šparoga doprinosi zdravlju cjelokupne crijevne flore, održavajući ravnotežu dobrih bakterija u organizmu te smanjujući nadutost i plinove.

7. Izvor su vitamina E

Navedeno je povrće i odličan izvor vitamina E koji prirodno jača čovjekov imunitet, a djeluje preventivno i na pojavu karcinoma, srčane bolesti i dijabetes. Također, od iznimne je važnosti za uobičajenu funkciju spolnih žlijezda te je važan i u radu mišića i integritetu središnjeg živčanog sustava.

8. Sadrže vitamin K

Kao i drugo zeleno lisnato povrće poput špinata, kelja i blitve, šparoge su bogate vitaminom K bitnim za zgrušavanje krvi, zdravlje kostiju i sintezu bjelančevina.

FOTO: Pixabay

9. Podižu raspoloženje

Folna kiselina u šparogama, u kombinaciji s visokim razinama triptofana, može pomoći u poboljšanju raspoloženja, odnosno u smanjenju razdražljivosti, a time čak i u prevenciji depresije.

teletina mladi krumpir salata
Novi kulinarski recept Ideja za nedjeljni ručak br. 5: Kajgana sa šparogama, teletina s mladim krumpirom i ledene kocke

Uz sve spomenute dobrobiti, šparoge su također i izrazito ukusne te se mogu pripremiti na različite načine, što ih čini izvrsnim i prilagodljivim dodatkom raznolikoj prehrani.

Tako su neka od jela u koja možete uvrstiti navedeno povrće proljetni rižoto, juha, umak s artičokama i rikolom, salata, šparoge u lisnatom tijestu i kukuruzni quiche. Osim toga, šparoge se mogu konzumirati i kao dio doručka ili predjela, pa ih je moguće pomiješati i s, primjerice, jajima te tako dobiti sočnu i hranjivu kajganu.


Izdvojeno

Reci što misliš!