Vitamin E i njegova uloga u ljudskom organizmu
Što su vitamini, i zašto su neophodni za naš organizam?
Vitamine čine različite grupe organskih spojeva, te predstavljaju
nutritivno esencijalne mikronutriente.
Pojam esencijalno znači da su to
supstancije nužne za zdravlje, a koje se moraju unijeti u
organizam hranom jer ih sam organizam ne može
proizvesti, ili ih ne može proizvesti u dovoljnim
količinama.
Njihovo djelovanje je raznoliko, a ono na što ćemo obratiti
pažnju je da djeluju kao komponente antioksidativnog obrambenog
sustava, posebice vitamin A, neki karoteonidi, te vitamin E.
Vitamin E odnosno (alfa) α-tokoferol,
najaktivniji je oblik vitamina E iz porodice tokoferola.
On je liposolubilan, tj. u masti topiv vitamin, koji se u
organizmu nalazi u većoj mjeri u membranama stanica.
Primarna i glavna uloga vitamina E je antioksidativna, u
prevenciji nastanka slobodnih radikala i reaktivnih vrsta
kisika.
Slobodni radikali nastaju pucanjem veza unutar
molekula u stanicama našeg organizma, pod utjecajem različitih
faktora, kao što su pušenje, izloženost ionizirajućem zračenju,
UV zrakama, zagađenom zraku, i kao posljedica metaboličkih
procesa i upala.
Budući da su slobodni radikali nestabilni, oni «napadaju»
najbližu stabilnu molekulu, «kradući» joj elektrone.
Na taj se način destabilizira dosad stabilna molekula i ona
postaje slobodni radikal, a reakcija postaje lančana, što
rezultira stvaranjem sve većeg broja slobodnih radikala koji
oštećuju stanice organizma.
Štetna oksidacija koju izazivaju slobodni
radikali je stalno prisutna, osobito u industrijski razvijenim i
urbaniziranim sredinama, a da bismo se obranili od slobodnih
radikala, potrebna je antioksidativna zaštita, koja je
ključna za vitalnost i dugovječnost organizma .
Nedostatak vitamina E vrlo je rijedak, iz
razloga široke zastupljenosti. Nalazi se u svim tkivima u
organizmu, a najviše ga je u jetri, masnom tkivu i mišićima. U
hrani ga možemo pronaći u cjelovitim žitaricama, biljnim uljima,
margarinu, žumanjku, kiviju,avokadu, lješnjaku i bananama.
Preporučene dnevne količine za odraslu ženu su 8
mg, a za odraslog zdravog muškarca su 10 mg.
Glavni simptom manjka vitamina E je uvećana sklonost propadanju
eritrocita, te određeni neurološki poremećaji .
S obzirom da je ovo u masti topiv vitamin, svaki poremećaj u
apsorpciji masti ili određeni način prehrane (dijeta), odnosno
onaj koji ne uključuje masti, ugrožava status ovog vitamina, a
nameće pitanje važnosti masti u ljudskoj prehrani.
Sadržaj se nastavlja...
Upravo se čita
-
Povećanju današnjeg broja posjetitelja zasigurno doprinosi i Zeleni četvrtak, manifestacija kojom se želi potaknuti građane na, prije svega, usvajanje zdravih prehrambenih navika
-
-
Na naizgled jednostavno pitanje kandidat je ponudio potpuno neočekivani odgovor
Nives Stojanović
Izdvojeno
-
Donosimo vam recept za skuhati pravi baranjski fiš paprikaš i domaću tjesteninu
-
Moša je oduvijek bila poznata i kao pravi gradski kvart iliti, bolje rečeno, firtl u kojemu su živjeli pravi gradski dečki i cure koji su se uvijek, osim sitnih kavgi s Retfalčanima, držali zajedno
-
Nakon devet godina života u Irskoj kući se vratio i Osječanin Dino Dželihodžić
-
Kratka imena, dva sloga, to su trendovi: Liam, Noel, Lota, gotovo je doba Štefanija i Terezija
Reci što misliš!