SiB Plus / Samo domaće

Brojne prednosti

Donosimo 10 razloga zašto je čokolada dobra za vaše zdravlje i zašto biste ju trebali češće konzumirati

Donosimo 10 razloga zašto je čokolada dobra za vaše zdravlje i zašto biste ju trebali češće konzumirati
Sandra ŠimunovićPIXSELL

Čokolada može smanjiti razinu hormona stresa kortizola, što doprinosi opuštanju i smanjenju osjećaja anksioznosti

Mnogima se savjetuje kako je čokolada namirnica koja se u suštini ne bi smjela konzumirati i nepotrebna je, ali i štetna jer sadrži veliku količinu šećera koja može udebljati.

Međutim, ako se konzumira u određenoj mjeri, čokolada, i to pogotovo ona crna koja sadrži veću količinu kakaa, može donijeti itekakve dobrobiti ljudskom organizmu. Mi vam donosimo samo neke od njih koje je, između ostalih, objavio portal Centar Zdravlja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

1. Poboljšava raspoloženje

Čokolada sadrži spojeve poput feniletilamina koji potiču oslobađanje endorfina, neurotransmitera koji potiče osjećaj sreće i zadovoljstva.

2. Doprinosi zdravlju srca

Tamna čokolada, posebice ona s visokim postotkom kakaa, bogata je antioksidansima koji mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti.

3. Smanjuje stres

Čokolada može smanjiti razinu hormona stresa kortizola, što doprinosi opuštanju i smanjenju osjećaja anksioznosti. Dokazano je kako su osobe koje su u razdoblju od dva tjedna svakodnevno jele tamnu čokoladu imale znatno nižu razinu kortizola u tijelu.

4. Poboljšava kognitivne funkcije

Flavonoidi prisutni u čokoladi mogu poboljšati protok krvi u mozgu, što može rezultirati poboljšanim kognitivnim funkcijama poput pamćenja i koncentracije, ali i održavanja budnosti s obzirom na to da 100 grama tamne čokolade sadrži gotovo istu količinu kofeina kao šalica kave.

5. Bogata je mineralima

Čokolada sadrži minerale poput magnezija, željeza i bakra koji su važni za zdravlje kostiju, mišića i krvi.

6. Može poboljšati sportske performanse

Visoki sadržaj antioksidanata u tamnoj čokoladi može pomoći u poboljšanju protoka krvi i povećanju izdržljivosti tijekom fizičke aktivnosti.

7. Njeguje i štiti zdravu kožu

Antioksidanti u čokoladi mogu pomoći u zaštiti kože od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, što može doprinijeti zdravijem i sjajnijem izgledu kože. Također, britanski su znanstvenici dokazali da flavonoidi iz čokolade štite organizam od UV zraka. Nakon svega tri mjeseca konzumiranja tamne čokolade, koži treba dva puta više izlaganja suncu da bi došlo do razvijanja crvenila kože ili opekotina.

8. Ima afrodizijačko djelovanje

Budući da je prepuna feniletilamina, čokolada se tradicionalno smatra afrodizijakom te se vjeruje da potiče osjećaje senzualnosti i ljubavi, ali i povećava seksualnu želju. 

9. Smanjuje rizik od moždanog udara

Studije su pokazale kako redovito konzumiranje čokolade može smanjiti rizik od moždanog udara zbog pozitivnog utjecaja na cirkulaciju krvi.

10. Prilika za druženje i uživanje

U konačnici, konzumiranje čokolade može biti ugodno iskustvo koje se može podijeliti s prijateljima i obitelji, pružajući priliku za druženje i uživanje u zajedničkom iskustvu.


Izdvojeno

Reci što misliš!