Kultura / Ostalo-Kultura

Traje do sutra

Intermedijalni festival književnosti Punkt otvoren je za posjetitelje, pogledajte program

Intermedijalni festival književnosti Punkt otvoren je za posjetitelje, pogledajte program
PR

Ovo je prilika da Osijek pokaže svoju strast prema književnosti i umjetnosti te postane inspiracija za buduće generacije umjetnika

Festival PUnKT, revolucionarni intermedijalni festival književnosti službeno je otvoren!

Osijek je postao središnje mjesto kreativnog susreta književnosti i vizualnih umjetnosti, a svečanim otvorenjem započelo je treće izdanje koje će trajati do 26. listopada. Dobrodošli su svi zaljubljenici u umjetnost, studenti, književni entuzijasti i znatiželjnici koji žele doživjeti jedinstveno iskustvo gdje se književnost spaja s drugim umjetničkim izričajima na četiri lokacije u Tvrđi, u Galeriji Knifer i prostorijama Filozofskog fakulteta.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na otvorenju festivala dekanica Akademije za umjetnost i kulturu prof. dr. sc. Helena Sablić-Tomić zahvalila je mladim snagama koje nose ovaj festival s jedne strane, a s druge pokroviteljima festivala, Ministarstvu kulture i medija RH, Gradu Osijeku i Društvu hrvatskih književnika.

''Sjajno je imati ideju, ali ako nemamo materijalnu podrušku te ideje izgore. Ovdje smo danas zato da mijenjamo perspektive jer spoj umjetnosti i književnosti, umjetnosti i glazbe, kazališta, pokreta, likovnosti i lutkarstva, ono je što nas ovim, sada već  tradicionalnim festivalom književnosti, pozcionira kao jedinstvene',' rekla je Sablić-Tomić i izrazila nadu u nastavak suradnje s Filozifskim fakultetom Osijek.

Dekan Filozofskog fakulteta Osijek Ivan Trojan osvrnuo se na ulogu FFO-a u organizacji festivala. 

''Akademija za umjetnost i kulturu i Filozofski fakultet Osijek trebaju pružiti savršenu logistiku za svaku studentsku zamisao i dati im mentosku pažnju. U tim situacijama dobivamo savršeni put za iskazivanje studenske energije'', rekao je Trojan.

Nakon otvorenja uslijedio je nastavak programa prvog dana PUnKt-a koji je okupljene odveo u svijet književnosti na sasvim novi način - inspirirajuće Interpretacije književnih djela poput radova članova udruge ALUMNI Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku, koje su nastale pod mentorstvom Iris Tomić i Lorne Kalazić Jelić. Tu su bile i ''Recepcije'' s piscem Markom Gregurom, moderirane od strane Ane Matišić.

U večernjim satima, festival se preselio na jedinstvenu lokaciju Udruge Slama gdje su posjetitelji svjedočili interpretacijama književnih tekstova i razgovoru s Marijom Andrijašević u opuštenoj atmosferi pod moderacijom Lucije Murković. Također, Kata Mijatović okupljene je očarala performansom ''Buđenje, Osijek'' uz moderaciju Paule Rem.

Srijeda donosi novi val umjetničkog sjaja. Spreman je bogat program pun interpretacija, razgovora s autorima i jedinstvenih izvedbi, uz napomenu kako Renato Baretić zbog bolesti ne dolazi, ali će oba programa biti održana.

O programu:

  • Teorijski PUnKT: tribine, okrugli stolovi i predavanja - teoretičari i kritičari raspravljat će o središnjoj temi ovogodišnjeg festivala - stripu. Teme će se nadopuniti promocijama strip izdanja.
  • INTERPRETACIJE: umjetničke obrade književnih djela - posjetitelji će moći vidjeti izložbe fotografija, instalacije, plesne pokrete i vizualne materijale inspirirane romanima i poezijom. Mladi umjetnici pod mentorstvom profesora donose svježe interpretacije poznatih književnih djela.
  • ARTESTIRANJE: razgovori s umjetnicima o umjetnosti - ovaj dio festivala donosi priliku za sudjelovanje u razgovorima s autorima i umjetnicima te bolje razumijevanje njihovog kreativnog procesa i inspiracije. Upoznajte autore i saznajte više o njihovom stvaralaštvu.
  • RECEPCIJE: razgovori s interpretiranim književnicima - upoznajte pisce čija su djela interpretirali mladi umjetnici i saznajte više o njihovim književnim vizijama i iskustvima.

Svaki segment programa festivala PUnKT nudi jedinstvenu priliku za dublje razumijevanje književnosti i njezinog utjecaja na druge umjetnosti.

Sve aktivnosti festivala PUnKT besplatne su i otvorene za javnost. Dođite i pridružite nam se na ovom jedinstvenom putovanju kroz svijet književnosti i umjetnosti. Festival PUnKT ponosi se što je mjesto susreta mladih talenata i etabliranih autora te će se i dalje nadograđivati u svojoj ulozi u osnaživanju kulturne scene grada. Ovo je prilika da Osijek pokaže svoju strast prema književnosti i umjetnosti te postane inspiracija za buduće generacije umjetnika.

Nemojte propustiti ovu jedinstvenu priliku za uroniti u svijet književnosti i umjetnosti na festivalu PUnKT u Osijeku!


Izdvojeno

Reci što misliš!