Događanja / Istaknuta

od 26. do 30. rujna

Započeo 7. Tjedan filantropije u Osijeku

Započeo 7. Tjedan filantropije u Osijeku
Davor Javorović/PIXSELL

Tijekom cijelog tjedna građani i građanke Osijeka moći će saznati priče iz osječke filantropije koja krije različite zanimljivosti o životu grada 19. i 20. stoljeća

Zaklada Slagalica i Zaklada Srce grada Osijeka organiziraju sedmi Tjedan filantropije koji ima za cilj promovirati razvoj filantropije, potaknuti građanski aktivizam, solidarnost i ulaganje u razvoj zajednice i društva. Tjedan filantropije održat će od 26. do 30. rujna ove godine.

Ovogodišnji program TFOS-a otvoren je izložbom o povijesti filantropije u Osijeku „Filantropski vremeplov“. Izložba je postavljena u Sakuntala parku – mjestu koje je bogato filantropskim pričama Osijeka.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tijekom cijelog tjedna građani i građanke Osijeka moći će saznati priče iz osječke filantropije koja krije različite zanimljivosti o životu grada 19. i 20. stoljeća.

Dvije osječke zaklade ovu izložbu pripremile su u suradnji s Turističkom zajednicom grada Osijeka, a svoje mjesto u parku imat će od 26. do 30. rujna, dakle tijekom cijelog tjedna.

TFOS je nastavljen „Potragom za filantropskim blagom“ koja je startala na glavnom osječkom trgu, a sudionici igre, učenici 7. i 8. razreda nekoliko osnovnih škola iz Osijeka, slijedili su filantropske tragove i tako saznali zanimljivosti koje se kriju u užem centru grada.

Kako bi potraga za blagom bila zanimljivija u igru su se uključili i polaznici Dramskog studija za srednjoškolce Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka koji su oživili likove iz prošlosti. Tako su se u potrazi za blagom našli Pavle Pejačević, Pajo Kolarić, Lorenz Jager, Oscar Nemon i Adela Deszaty.

Podršku u kostimiranju filantropskih likova pružilo je Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku. Sve ekipe dobile su prigodne poklone za sudjelovanje, a pobjednička ekipa Osnovne škole Frana Krste Frankopana dobila je mogućnost organiziranja filantropske akcije u školi uz mentorsku podršku Zaklade Slagalica.

Utorak, 27. rujna, rezerviran je za panel raspravu „Moderna filantropija: budućnost održivih zajednica“ koja će se održati u velikoj dvorani Stare pekare u 18 sati. Panel rasprava ima za cilj promovirati važnost aktivnog uključivanja u zajednicu, a sve kroz različite filantropske aktivnosti, od korporativne filantropije do organizacije promotivnih kampanja te obrazovanja za filantropiju.

Više o panelu i sudionicima možete pronaći ovdje. Osim Tjedna filantropije, panelom „Moderna filantropija: budućnost održivih zajednica“ obilježavamo i Europski dan održivih zajednica koji ima za cilj razvijati i promovirati oblike podrške mladim vođama i građanima koji oblikuju naše sadašnje i buduće zajednice diljem Europe.  

U srijedu, 28. rujna krećemo sa filantropskom šetnjom gradom pod vodstvom Grgura Marka Ivankovića, a uz podršku Turističke zajednice grada Osijeka.

Šetnja kreće iz Parka Oscara Nemona (kod Gajevog trga, ispred zgrade Židovske općine) u 17 sati, a završava u 18.30 ispred zgrade Vikarijata. U šetnju se mogu uključiti svi zainteresirani građani i građanske bez prethodne prijave.

TFOS završava filantropskim kvizom u suradnji s Barcelona pubom. Kvizaška ekipa Barcelone priprema kviz opće kulture koji će sadržavati i neka pitanja o povijesti filantropije u Osijeku.

Svaka ekipa će imati mogućnost sudjelovati u akciji prikupljanja sredstava za podršku školskoj akciji koju će organizirati pobjednička ekipa igre „Potraga za filantropskim blagom“ uz mentorsku podršku Zaklade Slagalica. Kviz počinje u 18.30.


Izdvojeno

Reci što misliš!