Događanja / Istaknuta

29. travnja

Otvoreni četvrtak FFOS: Pitka povijest svijeta

Otvoreni četvrtak FFOS: Pitka povijest svijeta

Predavanje će prikazati kako dijelovi svjetske povijesti mogu biti ispričani i kroz zastupljenost određenih pića

U četvrtak, 29. travnja 2021., s početkom u 18.00 sati održat će se sedmo predavanje u sklopu 9. ciklusa Otvorenog četvrtka. Riječ je o predavanju dr. sc. Dinka Župana "Pitka povijest svijeta".

Dinko Župan (1970.) viši je znanstveni suradnik na Hrvatskom institutu za povijest -
Podružnica Slavonski Brod, gdje je zaposlen od 1998. godine. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je filozofiju i povijest 1997. godine. Na istom je fakultetu 2002. godine magistrirao te doktorirao 2006. s radom Obrazovanje žena u Banskoj Hrvatskoj 1868-1918. Glavna su područja njegova znanstvenog rada povijest školstva, povijest okoliša i kulturna povijest od kraja 18. do početka 20. stoljeća.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U predavanju koje će održati u sklopu programa Otvorenog četvrtka Župan će, na osnovi istraživanja Fernanda Braudela (Strukture svakidašnjice) te modela koji je postavio Tom Standage (Povijest svijeta u šest čaša), prikazati kako dijelovi svjetske povijesti mogu biti ispričani i kroz zastupljenost određenih pića (pivo, vino, žestoka pića, kava, čaj, Coca-Cola i voda) u pojedinim društvima. Naime, prema nekim autorima, povijest svijeta možemo odrediti s obzirom na zastupljenost određenih pića u različitim razdobljima prošlosti. Čovjekova neprekidna potreba za tekućinom uvjetovala je i brojne povijesne procese, a pića su ponekad predstavljala ključne čimbenike koji su određivali tijek važnih događaja sve do današnjih dana.

Predavanje se neće održati uživo na Filozofskom fakultetu, već preko aplikacije Zoom. Svi zainteresirani za predavanje mogu se pridružiti na Zoomu pomoću sljedećih podataka: Meeting ID: 962 2779 5586, Passcode: 430681

Izdvojeno


Reci što misliš!