Vijesti / Regija

IMAMO SNIMKU

Satelit veličine autobusa i težak dvije tone pao na Zemlju, snimljen iznad Belišća

Satelit veličine autobusa i težak dvije tone pao na Zemlju, snimljen iznad Belišća
Dijana Dina/Danas.hr

''Otprilike u 18.17 CET u srijedu, ESA satelit dovršio je svoj ponovni ulazak u atmosferu iznad Tihog oceana. Nije zabilježena materijalna šteta'', stoji u izvještaju Europske svemirske agencije

Satelit ERS-2, koji je služio kao platforma za promatranje, ponovno je ušao u Zemljinu atmosferu i pao iznad Tihog oceana, odnosno negdje između Aljaske i Havaja, potvrdila je Europska svemirska agencija (ESA).

"Otprilike u 18.17 CET u srijedu, ESA satelit dovršio je svoj ponovni ulazak u atmosferu iznad Tihog oceana. Nije zabilježena materijalna šteta", stoji u njihovom izvještaju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

ESA-in drugi "European Remote Sensing" satelit lansiran je 21. travnja 1995. godine. Zajedno s gotovo identičnim satelitom ERS-1, omogućio je neprocjenjive dugoročne podatke o kopnenoj površini zemlje, temperaturama oceana, ozonskom omotaču i opsegu polarnog leda.

U trenutku lansiranja bio je jedan od najsofisticiranijih satelita za promatranje Zemlje. Bio je veličine autobusa, dug više od 11 metara, težak 2 tone. Većina njegovih dijelova izgorjela je pri ulasku u Zemljinu atmosferu.

Europska svemirska agencija odlučila je prekinuti njegovu misiju nakon što je uspješno radio 16 godina. Zbog mogućnosti sudara s ostalim satelitima, nakon godina propadanja u orbiti krenuo je put Zemlje.

Postupno se spuštao prema Zemlji od završetka njegova rada u 2011. U srijedu je satelit dosegnuo kritičnu visinu od oko 80 kilometara na kojoj je atmosferski otpor bio toliko jak da se počeo raspadati u komade.

Na putu do konačnog raspada, prolazio je iznad središnje Europe, a put ga je vodio i preko Hrvatske. Navodno je ranije tijekom popodneva snimljen iznad Osijeka, no to se ne može sa sigurnošću potvrditi.

Pretpostavlja se da je točka bila zapadno od Osijeka, odnosno iznad Josipovca, Valpova, Petrijevaca ili Belišća.

Danas.hr je dobio snimku čitateljice koja je mobitelom u 18.00 sati zabilježila svjetlost na nebu iznad Belišća.

"Vidjela sam na jednom portalu da će danas oko 17.55 proletjeti satelit iznad Slavonije. U jednom trenu dok sam se vraćala kući sa kćerkom, ugledala sam neku svjetlost koja se miče. Prvo je išlo polako i onda sve brže dok se približavao", opisala je čitateljica Dijana.

Stručnjaci su ranije predviđali da je moguće da neki robusniji dijelovi satelita izdrže intenzivno zagrijavanje koje nastaje tijekom velikih brzina, ali uvjeravaju da su male šanse da ti fragmenti padnu u naseljenim područjima i prouzroče eventualnu štetu.

Budući da je većina Zemljine površine prekrivena oceanom, krhotine koje prežive najvjerojatnije će biti izgubljene u moru, piše BBC.

 

Izdvojeno

Reci što misliš!