Vijesti / Regija

pobjegla ili?

Okončana potraga za crnom panterom, stručnjaci objasnili zašto

Okončana potraga za crnom panterom, stručnjaci objasnili zašto
Ilustracija (Marko Mrkonjić/PIXSELL)

Nakon detaljnog pregleda terena, koji je trajao danima, nije pronađen ni jedan nedvosmislen dokaz o postojanju ovog predatora u šumama i na poljima oko Apatina, odnosno u tom dijelu Podunavlja

U Srbiji je obustavljena opsežna potraga za crnom panterom. Višednevna pretraga Prigrevačke šume u okolici Apatina, u kojo jsu korišteni dronovi i termalne kamere, nije urodila plodom pa je potraga za navodnom velikom divljom mačkom do daljnjeg zaustavljena, javlja portal Alo.rs.

Nakon detaljnog pregleda terena, koji je trajao danima, nije pronađen ni jedan nedvosmislen dokaz o postojanju ovog predatora u šumama i na poljima oko Apatina, odnosno u tom dijelu Podunavlja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nisu pronađeni relevatni tragovi na tlu, boravka i ishrane same zvjeri niti su prijavljena nova viđenja ovakve životinje, pa je osnovan zaključak da su pojedina svjedočenja i nedovoljno jasan video snimak isuviše “klimavi” dokazi koji bi opravdali dalje angažiranje brojnog ljudstva, stručnjaka i opreme u potrazi za najvjerovatnije nepostojećom zvijeri, piše Alo.rs.

pantera
traje potraga Poljoprivrednik koji tvrdi da je vidio crnu panteru na njivi: ''Išla je gracioznim hodom. Pogledala je prema nama''

Dvije su mogućnosti - ili je zvijer uznemirena potragom vrlo brzo otišla s tog terena (u noći može preći i 30 kilometara), ili zapravo nije ni postojala, već se radi o krivoj procjeni očevidaca izazvanoj nedovoljnim poznavanjem ovakve životinjske vrste, smatraju stručnjaci Zoološkog vrta Palić, koji će preventivno, baš kao i lovočuvari Javne tvrtke "Vojvodina šume" i pripadnici MUP Srbije, ostati u pripravnosti ukoliko bude potrebno da se potraga za misterioznom panterom nastavi.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!