Vijesti / Regija

objavio uskok

Pala šumarska mafija: Ukupno devetero uhićenih za zločinačko udruživanje na području Slavonije i Zagreba

Pala šumarska mafija: Ukupno devetero uhićenih za zločinačko udruživanje na području  Slavonije i Zagreba
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Neslužbeno se doznaje da je riječ je o tvrtkama za trgovinu drvetom i drvenom građom

Uskok je pokrenuo istragu protiv dvojice bosanskohercegovačkih državljana, sina i oca M. O. (44) i R. O. (65) te sedmero hrvatskih državljana koje tereti za kružne prevare u trgovini drvetom kojima je državni proračun oštećen za najmanje 7,5 milijuna kuna, piše RTL.

Tužiteljstvo je, ne otkrivajući identitete, priopćilo da je istraga pokrenuta na temelju kaznenih prijava Pnuskoka i Samostalnog sektora za financijske istrage Porezne uprave te da je, uz sina i oca, istragom obuhvaćeno sedmero hrvatskih državljana u dobi od 27 do 82 godine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Uskok je izvijestio da se devetero okrivljenika sumnjiči za zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i utaju poreza ili carine u zločinačkom udruženju, kao i pomaganja pri zloporabama i utaji u sastavu zločinačkog udruženja.

Ravnateljstvo policije je priopćilo da su sin i otac povezali u zajedničko djelovanje ostale osumnjičene koje su u zločinačko udruženje povezali od početka 2019. do sredine svibnja 2022. na području Zagreba, Slatine i Požege.

Policija je precizirala da su sin i otac kao direktori pet tvrtki povezali ostale osumnjičenike, koji su također bili odgovorne osobe raznih tvrtki, a sve radi stjecanja nepripadne materijalne koristi neosnovanim isplatama iz tvrtki koje su naknadno opravdavali lažnom poslovnom dokumentacijom i neosnovanim umanjenjem osnovice za obračun poreza.

Uskok oca i sina tereti da su se zajednički nepripadno materijalno okoristili za najmanje 17.439.654,54 kune, a četvrto okrivljeni za najmanje 6.521.510,20 kuna, dok su državnom proračunu s osnove poreza na dodanu vrijednost uskratili najmanje 4.061.722,31 kuna, te s osnove poreza na dobit najmanje 3.459.500,09 kuna. Na taj način su oštetili državni proračun za najmanje 7.521.222,4 kune.

USKOK je sucu istrage predložio određivanje istražnog zatvora protiv petero okrivljenika.

Neslužbeno se doznaje da je riječ je o tvrtkama za trgovinu drvetom i drvenom građom.


Izdvojeno

Reci što misliš!