Vijesti / Ostalo

Kršćanski spomendan

Pitali smo svećenika zašto su danas obvezni post i nemrs i što je dozvoljeno konzumirati

Pitali smo svećenika zašto su danas obvezni post i nemrs i što je dozvoljeno konzumirati
Pixabay/Ilustracija

Osim brojnih drugih običaja, Veliki je petak, uz Pepelnicu ili Čistu srijedu, jedini dan u godini u kojemu Crkva propisuje strogi post i nemrs

Veliki petak kršćanski je spomendan Isusove teške osude, muke i smrti na križu, a slavi se petkom prije Uskrsa. Današnji je dan tako dio Vazmenoga trodnevlja koje čini s Velikim četvrtkom i Velikom subotom, a ujedno je i jedini dan u kojemu Katolička crkva ne slavi misna otajstva.

Osim brojnih drugih običaja, Veliki je petak, uz Pepelnicu ili Čistu srijedu, jedini dan u godini u kojemu Crkva propisuje strogi post i nemrs. To znači da se kršćanin smije jedanput do sita najesti, ali da njegov obrok ne smije uključivati meso, odnosno bilo kakvu namirnicu životinjskog podrijetla, osim ribe.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Međutim, post i nemrs na Veliki petak sami po sebi imaju smisla isključivo ako ih se promatra u zajedništvu sa cjelokupnim Vazmenim trodnevljem koje je centralno otajstvo kršćanske, odnosno katoličke vjere.

Pojašnjava vlč. Benaković Čista srijeda i Valentinovo: Romantična večera ili post? Evo što kaže svećenik

''Post i nemrs na Veliki petak, kao i na Čistu srijedu, imaju smisla jedino u osobnom i intimnom povezivanju s Bogom. Ta su dva dana, stoga, trenutci u kojima se vjernik sjedinjuje s Bogom i na taj materijalan način, odnosno kada se odriče od sebe, tjelesnosti, hrane i pića. Ipak, ako se post i nemrs ne povežu s duhovnom stvarnošću i onime što predstavljaju, dolazimo do promašaja. Sve će imati smisao ako čovjek vidi svoje odricanje kao, prije svega, duhovni čin budući da post i nemrs nisu samo materijalne kategorije, nego sredstva duhovnog usavršavanja vjernika'', pojašnjava vlč. dr. sc. Ivan Benaković, profesor na KBF-u u Đakovu.

Post i nemrs na Veliki petak već se dugo primjenjuju u Slavoniji i Baranji, uključujući i ostale običaje poput odlaska u crkvu čak i onih koji nisu vjernici. Međutim, vlč. Benaković ističe kako današnje društvo sve više napušta pučke pobožnosti, tragajući za slobodom, razumom i inteligencijom. Kako bi se ljude potaknulo na post i nemrs, potrebno im je ponajprije objasniti njihov smisao, i to izgradnjom zrele i odgovorne duhovnosti te pokazivanjem otajstva Boga.

Đakovačka katedrala
pepelnica ili čista srijeda Danas počinje korizma i zapovjedni je post i nemrs. Znate li što to znači?

''Potaknuti nekoga na to da posti izravnim putem gotovo je nemoguće jer će doći do kontraefekta. Međutim, tumačenje značenja spomenutih dana na vjerskoj razini s vremenom će pomoći ljudima da ih krenu živjeti. Ne treba robovati slovu zakona, nego treba ulaziti u njegov duh, pa će se tek potom lakše prihvaćati ne samo post i nemrs, nego bilo koja moralna zapovijed'', navodi vlč. Benaković.

Vlč. Ivan Benaković; FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

Prema crkvenom zakonodavstvu, danas su dužni postiti svi katolici od 18. do 60. godine života, dok se nemrs obvezuje katolicima u dobi od 14 godina. Osobe koje su oslobođene posta i nemrsa su bolesnici i putnici.

Podjela fiša u Osijeku na Veliki petak 2022.
29. ožujka I ovaj Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša u Tvrđi

''Unatoč svemu, ljudski bi život trebao biti u prvom planu, a ne poštivanje neke norme koju zapravo ne osjećate u srcu'', zaključuje vlč. Benaković.


Izdvojeno

Reci što misliš!