Vijesti / Ostalo

Ivan Malić

Stručnjak detaljno izračunao kolika bi bila poštena cijena kruha

Stručnjak detaljno izračunao kolika bi bila poštena cijena kruha
Ilustracija (Tomislav Miletić/PIXSELL)

"Logično bi bilo da je kruh nešto skuplji, ali procjenjujem možda u rangu nekih dvadeset do trideset posto maksimalno u odnosu na period od prije četiri godine", rekao je Ivan Malić

U posljednje dvije godine sve je poskupjelo, a među namirnicama s najvećim rastom cijena svakako je kruh. Njemu je cijena pedeset posto skuplja nego što je bila prije dvije godine. A ako odemo još koju godinu unazad, taj postotak je još veći.

Razlog za rast cijena kruha bio je rast cijena sirovina i energije. Ali one već dugo padaju. Pa se nameće pitanje koja je trenutno poštena cijena kruha. O tome je na svom blogu pisao poljoprivredni konzultant Ivan Malić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ključni faktori u cijeni kruha su uvijek sirovina, rad i energija. Moji izračuni govore da bi poštena cijena običnog kruha koji nije s nekim posebnim dodacima ili sastojcima mogla na polici koštati bez problema oko jedan euro", objasnio je.

Prvi dio u računici cijene štruce kruha svakako je cijena sirovina: brašna, vode, kvasca. Prema trenutnim tržišnim cijenama ona iznosi između 19 i 20 eurocenti po štruci.

Trošak rada iznosi otprilike 16 centi po štruci, a amortizacija strojeva između 3 i 4 centa.

Još dvadeset centi treba dodati na ime troška energije, logistike, ali i cijene kapitala.

Nadalje, tu je i profit trgovaca koji iznosi oko 18 centi po štruci kruha. I na kraju naravno tu je profit pekara od otprilike 10 centi po štruci te razni ostali troškovi (servisiranje strojeva, komunalije, računovodstvo...) i PDV koji je pet posto za kruh. I tako je došao na cijenu od oko 1 eura.

"Logično bi bilo da je kruh nešto skuplji, ali procjenjujem možda u rangu nekih dvadeset do trideset posto maksimalno u odnosu na period od prije četiri godine", rekao je Ivan Malić u svom blogu.


Izdvojeno

Reci što misliš!