Vijesti / Ostalo

Što se događa?

Iza nas je najtoplija veljača u povijesti mjerenja: U Osijeku temperatura veća za čak 7°C od prosjeka

Iza nas je najtoplija veljača u povijesti mjerenja: U Osijeku temperatura veća za čak 7°C od prosjeka
Ivica Benić/SiB.hr

Sve češće dolaze vijesti da su protekli mjesec, razdoblje ili godišnje doba bili najtopliji dosad zabilježeni. Tako je i ova veljača u Hrvatskoj najtoplija u povijesti

Ples u kratkim rukavima i picigin usred zime u Splitu, Gorski kotar gotovo bez snijega, zbunjene pčele u Slavoniji. Da je veljača bila topla, već smo osjetili, ali sada je i službeno: zabilježene su najviše temperature zraka otkad postoje mjerenja.

Kada se uspoređuje s normalom od 1991. - 2020., srednja temperatura zraka u veljači u Bilogori bila je čak 7,4 Celzijeva stupnjeva veća, a u Gradištu 7, 3 °C. U Osijeku i Slavonskom Brodu taj broj je 6, 9 °C, piše Danas.hr.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Rekla bih da možemo reći da je veljača samo nastavila trend koji je poduprijet s globalnim zatopljenjem, zato što su takve temperaturne prilike. Mi često uočavamo pozitivna odstupanja, temperaturna, međutim ona su nerijetko i izuzetno velika, kao što je to za ovu veljaču zabilježeno“, objašnjava za RTL voditeljica Odjela za klimatsko modeliranje, praćenje klimatskih promjena i biometeorologiju Lidija Srnec.

Veljača je u većini Hrvatske bila ekstremno topla, osim u južnoj Dalmaciji gdje je bilo vrlo toplo. Kada se gleda cijela zima, ekstremno toplo je bilo u svim regijama, osim u području oko Varaždina koje je bilo vrlo toplo. "Svaki dan veljače, u cijeloj zemlji, bio je iznad prosječno topao, što se tiče one srednje dnevne temperature. Isto tako, ta veljača je bila toliko topla, da je toplija bila od nekog prosječnog ožujka. I ne samo to, kad bismo uzeli srednju temperaturu veljače, ona bi ušla u 8 najtoplijih ožujaka ikad izmjerenih“, ističe meteorolog RTL-a Dorian Ribarić.

Ovime se nastavlja niz od svibnja, kada je u Hrvatskoj svaki mjesec bio iznadprosječno topao. Slično je i na svjetskoj razini, a uz klimatske promjene uzrok je prirodni fenomen El Nino. "Svaki mjesec od lipnja 2023. je oboren mjesečni temperaturni rekord, a 2023. je bila daleko najtoplija godina dosad zabilježena. El Niño je pridonio ovim temperaturama, ali staklenički plinovi koji zadržavaju toplinu su nedvosmisleno glavni krivac“, zaključuje glasnogovornica Svjetske meteorološke organizacije Clare Nullis.

Dugoročne prognoze govore da ovakav trend iznadprosječnih temperatura možemo očekivati i tijekom proljeća i ljeta.


Izdvojeno

Reci što misliš!