Vijesti / Ostalo

PRIVREMENO NESPOSOBNI ZA RAD

Ovo su bolesti i stanja zbog kojih Hrvati najčešće idu na bolovanje

Ovo su bolesti i stanja zbog kojih Hrvati najčešće idu na bolovanje
Ilustracija (Davor Puklavec/PIXSELL)

Tijekom 2023. godine svakog dana prosječno na bolovanju bilo 63 499 osoba, od toga na teret sredstava HZZO-a 31 352 osobe, a na teret poslodavca 32 147 osoba

Nakon rekordne 2022. godine u kojoj su zaposlenici u Hrvatskoj bili čak 21,6 milijuna dana na bolovanju, u prošloj godini došlo je do pada stope bolovanja. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje ukupna stopa bolovanja u 2023. iznosila je 3,68, a zaposlenici su bili privremeno nesposobni za rad ukupno 19,81 milijun dana. Drugim riječima, svaki radnik u Hrvatskoj u prošloj je godini prosječno bio oko 11 dana na bolovanju, piše Danas.hr.

"To je značajan pad u odnosu na 2022. kada je ukupna stopa privremene nesposobnosti za rad iznosila 4,12. Najvišu stopu imali su Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija (4,11), potom Grad Zagreb i Zagrebačka županija (4,09), Split i Splitsko-dalmatinska (3,92) Gospić i Ličko-senjska županija (3,86) te Krapina i Krapinsko-zagorska (3,81)“, priopćili su RTL-u iz HZZO-a.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dodaju kako je tijekom 2023. godine svakog dana prosječno na bolovanju bilo 63 499 osoba, od toga na teret sredstava HZZO-a 31 352 osobe, a na teret poslodavca 32 147 osoba.

Najčešći razlozi privremene nesposobnosti za rad bile su bolesti mišično-koštanog sustava (od kojih su bile najčešće bolesti intervertebralnih diskova i dorzopatije), zatim stanja u trudnoći, porođaju i babinjama; prijelomi i ozljede, otrovanja i djelovanja vanjskih uzroka; akutne infekcije gornjega dišnog sustava te neuroze i afektivni poremećaji povezani sa stresom.

Usporedbe radi, broj dana koje su radnici u Hrvatskoj lani proveli na bolovanju manji je i u odnosu na 2021. godinu kada su privremeno bili nesposobni za rad ukupno 20.2 milijuna dana.

Doznake za bolovanje više ne morate dostavljati, poslodavci ih sami preuzimaju iz sustava

Možda niste znali, ali doznake za bolovanje više ne morate fizički dostavljati, poslodavci ih sami preuzimaju iz sustava! Upisuju ih liječnici koji tako ne gube vrijeme na papirologiju, a pacijenti ne moraju dolaziti u ambulante. Istodobno, stiže vijest kako Hrvati bolovanje otvaraju sve rjeđe. Više u priči RTL-ove reporterke Lucije Ptičar:


Izdvojeno

Reci što misliš!