Vijesti / Ostalo

TRAŽE IZUZEĆE

Mali trgovci ogorčeni zabranom rada nedjeljom, tvrde da su dovedeni na rub

Mali trgovci ogorčeni zabranom rada nedjeljom, tvrde da su dovedeni na rub
RTL

Zbog odluke Ustavnog suda neki će biti prisiljeni zauvijek zatvoriti svoja vrata. Drugi će krenuti u otpuštanje radnika. Od pomoći im neće biti ni sajmeni dani, jer za razliku od OPG-ova, svoje proizvode ne mogu prodavati na štandovima

Mali trgovci u velikim problemima. Ogorčeni su odlukom Ustavnog suda koji kaže da je zabrana rada nedjeljom legitimna. Dio njih do kraja godine najavljuje zatvaranje, a neki će minuse na računima riješiti otpuštanjem radnika. Mali trgovci zato traže od Vlade izuzeće za svoje djelatnosti. Posao nedjeljom i blagdanima i dalje neće cvjetati, odlučio je tako Ustavni sud, pa se i posljednja nada u jednoj cvjećarnici ugasila, piše Danas.hr.

"Institucija u ovom slučaju apsolutno nije odradila svoj posao. Baš sam razočarana, imam osjećaj da je ova država meni maćeha", ispričala je za RTL Katarina Petranović, vlasnica cvjećarnice.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Mali trgovci razočarani su odlukom. Za svoju djelatnost traže izuzeće.

"Ne znamo što ćemo. Gurnuli su nas pod trgovinu, a ja to nisam, ja sam obrt. Ako sam trgovina, sutra ću dovući mesoreznicu i rezati salamu. Cvjećarna je moj posao, od nje živimo moja obitelj i ja. Uzeli su nam dva mjeseca radnih dana", dodala je Petranović.

Filip Štimac, vlasnik suvenirnice u Zagrebu, više od 40 posto prometa ostvarivao je vikendom i blagdanima.

"Prvo sam otišao otrčati 5 kilometara da se psihički smirim, da to izbacim iz sebe. U stanju sam šoka, ne znam više što napraviti. Očajan sam, jadan i bijedan. Nema smisla boriti se", ispričao je Štimac. Dodaje da ove godine imaju zabranu od skoro dva mjeseca: "Padaju nam prihodi, ne možemo otići na prosvjed. Želim raditi, mi želimo raditi, ali nitko nas ne sluša."

Zbog odluke Ustavnog suda neki će biti prisiljeni zauvijek zatvoriti svoja vrata. Drugi će krenuti u otpuštanje radnika. No, iz Sindikata trgovine tvrde da otkaza neće biti. Od pomoći im neće biti ni sajmeni dani, jer za razliku od OPG-ova, svoje proizvode ne mogu prodavati na štandovima. Radno vrijeme treba bio dio Zakona o radu, a ne Zakona o trgovini, upozoravaju u udruzi trgovine i logistike. "Obiteljski obrtnik koji ima svoj mali dućan ne smije raditi nedjeljom, ali trgovački lanac koji ima više trgovina u tom istom gradu može svoje osoblje preraspodijeliti iz jedne nedjelje u drugu nedjelju, u drugi objekt", priča Stjepan Roguljić iz Udruge trgovine i logistike.

Mali obrtnici pitaju se i zbog čega je priroda posla u kafiću ili kladionici važnija nego u trgovini. Tvrde da su dovedeni na rub.

"Pustite nas da radimo i da živimo. U krajnjoj liniji, svi plaćamo porez, stavili ste nam nenormalne namete, digli ste nam sve što ste nam mogli dići. Dajte nas pustite da živimo, ostavite nas da radimo i da živimo", zaključuje Katarina Petranović.

Raditi ne mogu dok su na snazi ovakva pravila.


Izdvojeno

Reci što misliš!