Vijesti / Ostalo

neradne nedjelje

Ustavni sud odlučio da zabrana rada nedjeljom za trgovce i dalje ostaje na snazi

Ustavni sud odlučio da zabrana rada nedjeljom za trgovce i dalje ostaje na snazi
PIXSELL

Ocjenu ustavnosti Zakona o trgovini, vezanu uz najnovija pravila o radu trgovina nedjeljom, zatražili su Udruga glas poduzetnika, Hrvatska udruga poslodavaca, niz manjih trgovačkih poduzeća i obrta te stranka FOKUS

Ustavni sud raspravio je o zabrani rada nedjeljom. Zbog toga predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović dao je izjavu za medije u 13 sati, javlja Danas.hr.

"Na današnjoj sjednici donijeli smo rješenje kojim nismo prihvatili Prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti sustavom Zakona o trgovini", rekao je Šeparović na samom početku pa dodao:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ovo rješenje doneseno je većinom od 10 glasova, troje sudaca je bilo protiv, a četvero je najavilo izdvojeno mišljenje."

Podsjetimo, ocjenu ustavnosti Zakona o trgovini, vezanu uz najnovija pravila o radu trgovina nedjeljom, zatražili su Udruga glas poduzetnika, Hrvatska udruga poslodavaca, niz manjih trgovačkih poduzeća i obrta te stranka FOKUS.

Dotaknuo se i zahtjeva za ocjenu suglasnosti sustavom Zakona o izbornim jedinicima.

"Odbili smo i zahtjev za ocjenu Zakona o izbornim jedinicama i odbacili prijedloge. Odluka je donesena većinom od devet glasova dok je četvero sudaca bilo protiv, a četvero sudaca je najavilo izdvojeno mišljenje. "

"Što se tiče zakona o trgovini, već smo dvaput odlučivali o neradnoj nedjelji. 2004. smo ukinuli tadašnji Zakon. 2009. godine smo ukinuli jer nije bio obrazložen cilj. U ovoj odluci imamo stajalište da u pravnom poretku je nedjelja dan u tjednu koji se po tradiciji smatra danom tjednog odmora. Reguliranje tog rada ovisi o slobodnoj volji zakonodavca. Vlada je kao cilj navela postizanje ravnoteže između privatnog i poslovnog života radnika, osiguranje kvalitete života, socijalno blagostanje. Za nas je to legitiman cilj", rekao je predsjednik Ustavnog suda.

"Ne mogu se stajališta Ustavnog suda od prije automatski primjenjivati sada", rekao je Šeparović. "Utvrdili smo da nijedna od grupa - trgovci, radnici i potrošači - ovakvim zakonodavnim rješenjem ne trpi prekomjeran teret. Ocijenili smo da je ova mjera razmjerna cilju koji se želi postići", dodao je.

Odbijen i Zakon o izbornim jedinicama

"Mi smo 7.veljače donijeli odluku kojom smo ukinuli tada važeći Zakon o izbornim jedinicama jer smo utvrdili da biračko pravo u 10 jedinica nema jednaku izbornu snagu. Naložili smo da se to ispravi i u današnjoj odluci smo bitno naveli sljedeće - Ustav ne postavlja zahtjeve kakav izborni model traži od zakonodavca. Zakonodavac je tu slobodan, a nije Ustavom propisano kakav model izbornih jedinica mora biti usvojen", rekao je Šeparović oko Zakona o izbornim jedinicama.

“Analizom Zakona utvrdili smo da je zakonodavac poštovao bitna stajališta Ustavnog suda. Što se tiče cijepanja izbornih jedinica na geografski teško razumljiva područja i tvrdnje da nisu uvaženi standardi Ustavnog suda, utvrdili smo da nijedna od tih izbornih jedinica ne odstupa od zakonom propisanog praga. Vodilo se računa o prirodnim granicama te povijesnim, sociološkim, kulturnim, prometnim i drugim kriterijama s temeljnim načelom – jednaka težina biračkog glasa u svakoj izbornoj jedinici”, dodao je Šeparović.

Podsjetimo, ocjenu suglasnosti s Ustavom Zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor zatražile su odvojeno dvije skupine oporbenih zastupnika u Hrvatskom saboru.


Izdvojeno

Reci što misliš!