Vijesti / Ostalo

DAN D ZA SVE

Ukida li Ustavni sud danas neradne nedjelje? Saznat ćemo vrlo brzo

Ukida li Ustavni sud danas neradne nedjelje? Saznat ćemo vrlo brzo
Igor Kralj/PIXSELL

Mnogi su upozorili da se ovim Zakonom o trgovini, odnosno neradnim nedjeljama sprječava Ustavno zajamčena temeljna prava i pravo na rad

Ustavni sud u utorak će odlučivati o ustavnosti Zakona o izbornim jedinicama te Zakona o trgovini koji propisuje da je većina nedjelja tijekom godine neradna.

Odluke bi, kako se doznaje, trebale biti poznate u ranim poslijepodnevnim satima kada će Ustavni sud objaviti priopćenje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Izmjene Zakona o trgovini koji se tiču neradne nedjelje osporavaju mali trgovci i obrtnici, ali i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) te stranka Fokus. Na snagu su stupile 1. srpnja prošle godine, a prema njima trgovci mogu odabrati 16 nedjelja u godini tijekom kojih bi radili.

O neradnim nedjeljama javila se reporterka RTL-a Katarina Brečić.

"Ova odluka Ustavnog suda prati se s velikom pozornošću i to iz razloga što je Ustavni sud u prošlosti tri puta rušio Zakon koji se odnosi na neradnu nedjelju i to zato jer je bilo previše iznimaka. I zbog toga u Udrugi trgovine i logistike očekuju da Zakon sutra neće pasti jer je zakonodavac, odnosno Vlada i Sabor, su pazili da ne bude previše iznimaka", kaže Brečić.

Mnogi su upozorili da se ovim Zakonom o trgovini, odnosno neradnim nedjeljama sprječava Ustavno zajamčena temeljna prava i pravo na rad. Svi oni tvrde da su trgovci pretrpjeli štetu, ali podaci Porezne uprave pokazuju suprotno.

Više pogledajte u videu


Izdvojeno

Reci što misliš!