Vijesti / Ostalo

Tomica Đukić

Osječki chef otkrio što reprezentativci jedu u Kataru

Osječki chef otkrio što reprezentativci jedu u Kataru
Davor Javorovic/PIXSELL

Velika pažnja posvećuje se i povrću. Nogometaši svaki dan moraju imati na jelovniku kuhano ili pečeno povrće

Chef Tomica Đukić, glavni je kuhar hrvatske reprezentacije, već sedam godina putuje s našom ekipom po svijetu. Đukić je prije dvije godine napustio hotel Osijek da bi preuzeo posao glavnog kuhara osječke bolnice, gdje se nije dugo zadržao. Sada kuha u restoranu vinarije Josić u Baranji. Đukić također je potpredsjednik hrvatskog ogranka ugledne globalne kuharske udruge Escoffierovi učenici.

U fokus javnosti, logično, dolazi kad su velika natjecanja na kojima naša nogometna reprezentacija nastupa.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sad je za portal Dobra hrana otkrio je što igrači jedu u Kataru.

Primjerice, na dan utakmice protiv Maroka hrvatski nogometaši pojeli su obilan doručak, koji je uključivao meso i tjesteninu, ali uglavnom slijede mediteransku prehranu. To znači da sve mora biti pripremljeno na maslinovom ulju i bez puno začina, samo uz sol i papar.

"Njihov dnevni jelovnik baziran je na crvenom i bijelom mesu. Poslužujemo im teletinu, junetinu, piletinu i puretinu, a moraju imati dostupnu i ribu. To je uvijek bijela riba, poput orade ili brancina, a nerijetko i losos", kaže kuhar.

Velika pažnja posvećuje se i povrću. Nogometaši svaki dan moraju imati na jelovniku kuhano ili pečeno povrće.

"Također, juhe su neophodne. Sportaši moraju konzumirati namirnice bogate vlaknima, pa koristimo puno cvjetače i brokule. Uvijek im skuhamo nešto za jelo na žlicu da se okrijepe, ali nikada ne pripremamo grahorice, koje mogu izazvati probavne smetnje", rekao je Đukić

Hrvatski kuhar tvrdi da se maksimalno pazi na sigurnost te sve namirnice koje se koriste moraju imati deklaraciju, točan datum proizvodnje i naznačen datum do kojega se mogu upotrijebiti.

"Nikada ne kupujemo namirnice na veliko jer nikad ne znate što ćete dobiti. Sve mora biti što svježije. Idemo toliko daleko kada je u pitanju svježina namirnica da u blagovaonici, odnosno sali gdje se jede, postavljamo i improvizirane stanice za doradu pojedinih jela. Tako završavamo njihov rižoto, a ponekad i tjesteninu", objasnio je.

Na jelovniku nema previše slastica. Nađu se tu pokoja pita, štrudla ili biskvit, no prevladavaju voće i orašasti plodovi.

"Uvijek morate imati na umu da njihov organizam ne smijete previše zakiseliti niti ga ugojiti. Ponekad imamo i cheat day, čisto da zadovoljimo želju za konkretnijim stvarima, pa znamo pripremiti hamburgere ili krumpiriće, ali nikada ne pržimo u dubokom ulju, nego pečemo na vrući zrak", zaključio je Đukić u rzagovoru za portal Dobra hrana.


Izdvojeno

Reci što misliš!