Vijesti / Ostalo

NIJE LOŠE KOD PRIVATNIKA?

Čak 88 posto privatnika ove je godine povećalo plaće svojim radnicima

Čak 88 posto privatnika ove je godine povećalo plaće svojim radnicima
Ilustracija (Kristina Stedul Fabac/PIXSELL)

Direktorica HUP-a Irena Weber rekla je kako je njihova anketa pokazala da je u svim sektorima došlo do povećanja, a osobito u prerađivačkome, maloprodaje, usluga i u ugostiteljstvu

Čak 88 posto privatnih tvrtki ove je godine povećalo plaće svojim radnicima, javlja RTL.

"Ovo povećanje plaće se odrazilo na moj novčanik i budžet, ali nije dovoljno za troškove živote jer je inflacija velika pa očekujem malo veće povećanje u narednom razdoblju", rekao je Davor Zebić, radnik u građevinskoj tvrtki.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Po modelu 2 posto fiksno, te 2 do 4 posto varijabilno ovisno o platnom razredu, s ciljem da se snažnije povećaju najniže plaće i time umanji utjecaj inflacije i poskupljenja na najugroženije skupine zaposlenika", objašnjava direktorica ljudskih resursa Mirela Kotarac.

Prema istraživanjima Hrvatske udruge poslodavaca 88 posto tvrtki je u ovoj godini povećalo plaće. Do pet posto plaće je povećalo njih 27 posto. Za 10 posto 38 posto tvrtki, a do 15 posto četvrtina privatnika.

Direktorica HUP-a Irena Weber rekla je kako je njihova anketa pokazala da je u svim sektorima došlo do povećanja, a osobito u prerađivačkome, maloprodaje, usluga i u ugostiteljstvu. "Poslodavci planiranju nastaviti pratiti taj trend", dodala je.

Isti trend pokušava pratiti i jedna tvrtka za geodetske usluge koja ima 25 radnika.

"Uspjeli smo zato što smo se u vrijeme korone pripremali na samu krizu tako da tu nismo akumulirali neke pretjerane gubitke pa smo u ovom post razdoblju imali mogućnost novih zaposlenja, povišica i svega što je trenutno potrebno", rekao je Vedran Car, direktor geodetske tvrtke.

I baš u doba korone u tvrtku im je stigla inženjerka geodezije i već je bila na popisu za povišice.

Predsjednica HUP-a kaže da plaće trebaju rasti i u javnom sektoru. "S obzirom na nedostatak zaposlenika u zdravstvenom sektoru i da znamo koliko nedostaje profesora, mislim da nema alternative", ističe Weber.


Izdvojeno

Reci što misliš!