Vijesti / Ostalo

promjena utorkom

Nove cijene goriva: I dizel i bezin pojeftinili

Nove cijene goriva: I dizel i bezin pojeftinili
Marko Prpic/PIXSELL

Benzin je od danas jeftiniji 9, a dizel 10 lipa. Autoplin je poskupio za 30 lipa

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je jučer da su na telefonskoj sjednici odlučili za desetak lipa smanjiti cijenu dizela i benzina te je ostala zamrznuta cijena plavog dizela.

Vlada je na telefonskoj sjednici ponovno donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, prema kojoj je način izračuna najviše maloprodajne cijene jednak za sva maloprodajna mjesta u Hrvatskoj za benzinsko i dizelsko gorivo, i to sukladno formuli sa 7-dnevnim obračunskim razdobljem i ograničenom maržom od 0,65 kuna po litri.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Uredbom se definira i najviša maloprodajna cijena ukapljenog naftnog plina (UNP, smjesa propan - butan za velike spremnike i za boce) na način da je marža za spremnike ograničena na 2,80 kuna po kilogramu, a u bocama je cijena ograničena na 13,94 kuna po kilogramu.

Vlada je tom Uredbom definirala da će nova cijena osnovnog benzina iznositi 10,49 kuna po litri, što je smanjenje za 0,09 kuna u odnosu na trenutnu cijenu, dok će litra osnovnog dizela stajati 12,19 kuna po litri ili 0,10 kuna manje.

Cijena plavog dizela ostala je fiksirana na 8,49 kuna po litri. Nadalje, cijena UNP za spremnike iznosit će 9,99 kuna po kilogramu, što je porast za 0,30 kuna po kilogramu te 13,94 kuna po kilogramu UNP za boce.

Da nema mjera Vlade i da se maloprodajne cijene u potpunosti slobodno formiraju na razini premija energetskih subjekata prije prve Uredbe, one bi iznosile 12,37 kuna po litri za osnovn benzinsko gorivo, 14,23 kuna po litri za osnovno dizelsko gorivo, 9,45 kuna po litri za plavi dizel, 11,84 kuna po kilogramu UNP za spremnike i 16,58 kuna po kilogramu UNP za boce, navodi se u Vladinu priopćenju.


Izdvojeno

Reci što misliš!