Vijesti / Ostalo

ususret jeseni

Europska agencija za lijekove odobrila cjepiva za Omikron, čeka se formalna potvrda EU

Europska agencija za lijekove odobrila cjepiva za Omikron, čeka se formalna potvrda EU
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Najnovije preporučena cjepiva su dvovalentna, preporučuju se za osobe u dobi od 12 godina naviše, i to najmanje tri mjeseca nakon primanja prethodne doze cjepiva protiv COVID-a 19

Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je danas da Europskoj uniji predlaže za odobrenje cjepiva protiv varijante koronavirusa BA.1, odnosno protiv Omikrona. Riječ je o cjepivima Pfizer/BionTecha i Moderne prvim prilagođenim booster cjepivima protiv COVID-a 19, prenosi RTL.

Istraživanjima je utvrđeno, navodi se, da su oba cjepiva dovela do snažnog imunološkog odgovora na Omikron kod osoba koje su prethodno bile cijepljene, odnosno da je utvrđen snažniji imunološki odgovor kod ljudi na kojima su cjepiva testirana protiv podvarijante Omikrona BA.1.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U međuvremenu je pandemija otišla tako daleko da su se razvile i proširile još zaraznije podvarijante BA.4 i BA.5 koje su postale dominantne praktično posvuda u Europi, tako i u Hrvatskoj. Stručnjaci, međutim, smatraju da će neovisno o tome prva prilagođena cjepiva na Omikron biti bitno djelotvornija i protiv podvarijanti BA.4 i BA.5.

Uopće, posljednjih su tjedana u Hrvatskoj zdravstveni stručnjaci u niz navrata isticali da, unatoč i dalje brojnim smrtima povezanima u našoj zemlji s COVID-om 19, a Hrvatska je i dalje daleko najgora po smrtnosti od korone u Europi, čak i prva cjepiva u velikoj mjeri štite od razvijanja teških simptoma, od hospitalizacije i od smrti oboljelih.

To isto spominje se i sada u najnovijoj objavi EMA-e. EMA također spominje podvarijante BA.4 i BA.5: "Druga prilagođena cjepiva koja uključuju različite varijante poput Omikronovih podvarijanti BA.4 i BA.5, trenutno se procjenjuju pri EMA-i, a ako bi bila odobrena, to će dodatno proširiti raspon raspoloživih cjepiva."

Najnovije preporučena cjepiva su dvovalentna, preporučuju se za osobe u dobi od 12 godina naviše, i to najmanje tri mjeseca nakon primanja prethodne doze cjepiva protiv COVID-a 19.

Oba cjepiva su razvijena kao mRNA cjepiva, djeluju isto kao i originalna cjepiva, koja i dalje ostaju u upotrebi s obzirom na dokazanu zaštitu od teških oblika COVID-a, što znači da imunološki sustav cijepljene osobe prepoznaje adekvatne molekule koje oponašaju dio šiljak-proteina koronavirusa, što dovodi do razvoja prirodne obrane – antitijela i T stanica.

Nedavno su iz HZJZ-a na upit N1 odgovorili da je Hrvatska od Pfizera naručila milijun doza "adaptiranog/varijantnog cjepiva" protiv COVID-a 19, da se prve doze očekuju već sljedećeg tjedna, a drugi dio pošiljke u tjednu od 19. do 25. rujna.


Izdvojeno

Reci što misliš!