Vijesti / Ostalo

istraživanje

67 posto Slavonaca neće na more, a saznali smo i koliko se prosječno troši na ljetovanju

67 posto Slavonaca neće na more, a saznali smo i koliko se prosječno troši na ljetovanju
Nel Pavletic/PIXSELL

RTL donosi u suradnji s Promocijom plus ekskluzivno istraživanje o godišnjim odmorima Hrvata

Od 11 i pol milijuna turista koji su ove godine posjetili Hrvatsku domaći su gosti ostvarili 1,6 milijuna dolazaka što je 8 posto više nego rekordne 2019. godine.

No ipak, podaci ekskluzivnog istraživanja o odlasku na odmor hrvatskih građana koje je za RTL provela agencija Promocija plus (na uzorku od 1300 ispitanika) pokazuju, nešto drukčiju sliku Hrvatske?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dok cijeli svijet hrli u Hrvatsku, Hrvati očito nisu u mogućnosti otići uživati na godišnji odmor u svojoj zemlji.

Naime, gotovo 60 posto (59,5 posto) stanovnika nisu bili, niti planiraju ići na odmor izvan svog mjesta.

Njih 37 i pol posto (37,4 posto) su bili ili planiraju otići, dok gotovo 3 posto (2,7 posto) još nisu sigurni.

Kada pogledamo iz koje regije će građani najmanje na put, onda je tu, razumljivo Dalmacija (67,3 posto), jer se njima dolazi pa nemaju niti potrebe nikud ići.

No, gotovo u istom postotku nigdje na odmor neće otputovati niti Slavonci - da nisu bili, niti planiraju ići, odgovorilo je njih čak 67 posto. Sjeverna Hrvatska je na oko 62 posto (62,3 posto) dok je najmanje onih koji ne idu nigdje u Zagrebu i okolici (41,6 posto).

Građani godišnji odmor svakako koriste, pa nas je u istraživanju zanimalo gdje su ga proveli: rezultati se poklapaju s onima da nisu putovali, pa ga je 62 posto (62,1 post) ispitanih provelo kod kuće. Na moru u hotelu, apartmanu ili kampu njih oko 15 posto (14,8 posto), 8,5 posto na moru u vlastitoj nekretnini, 6 posto kod prijatelja i rodbine (6,1 posto) i 4 posto (4,2 posto) izvan Hrvatske.

Sad i ono, za mnoge najvažnije: koliko se na odmoru potrošilo? Najviše vas je za ljetne gušte potrošilo (13,1 posto) od dvije do tri tisuće kuna. Oko 10 posto (10,5 posto) vas je potrošilo do četiri tisuće kuna.

Dok do deset posto ispitanih (10,3 posto) potrošilo do pet tisuća kuna.

Kada je riječ o većim ciframa, pet posto domaćih turista potrošilo je do 10 tisuća kuna.

Da su se mnogi ipak odmorili i o tome nisu marili ili se nisu željeli niti prisjetiti koliko su potrošili svjedoči da je najviše onih koji ne znaju ili nisu sigurni. Možda je tako i najbolje, bar malo biti bez stresa, dok na jesen, računi ne dođu na naplatu.

NAPOMENA: Istraživanje je za RTL provela agencija Promocija plus od 1. do 4. kolovoza na uzorku od 1300 ispitanika. Standardna greška uzorka je +/-2.77 posto uz razinu pouzdanosti od 95 posto.


Izdvojeno

Reci što misliš!