Vijesti / Ostalo

Zamrznuli su cijene

RTL na kavi, sladoledu i shoppingu u Budimpešti: Evo kakve su cijene u glavnom mađarskom gradu

RTL na kavi, sladoledu i shoppingu u Budimpešti: Evo kakve su cijene u glavnom mađarskom gradu
Screenshot/RTL

Mađarski premijer Viktor Orban još u siječnju zamrznuo je cijene šećera, brašna, ulja, svinjskog buta, pilećih prsa i mlijeka. I još uvijek su zamrznute

Sve se glasnije spominje zamrzavanje cijena. Ne samo benzina, što je vlada napravila već dva puta, nego i cijena hrane. Zasad se u Hrvatskoj takva ideja odbacuje, premijer kaže da je to zadnja opcija. Ali njegovom prijatelju Viktoru Orbanu to je bila prva opcija. Još u siječnju zamrznuo je cijene šećera, brašna, ulja, svinjskog buta, pilećih prsa i mlijeka. I još uvijek su zamrznute. A inflacija je u Mađarskoj u travnju identična kao u Hrvatskoj 9,4%. RTL Direkt je zanimalo kako onda žive Mađari, i kako oni podnose poskupljenja.

Mađarska - zemlja koja nam je dala Rubikovu kocku, gulaš, vitamin c, Viktora Orbana i Kraljicu Dunava, Pariz Istoka - Budimpeštu. Ovog puta nismo išli u razgledavanje, u Budimpeštu smo došli provjeriti kako danas žive Mađari.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Trenutačno ne osjećamo inflaciju, ali moja mama kaže da na ljeto hoćemo. Pokušavamo uštedjeti nešto novca. Kako? Nećemo ići na odmor u Italiju nego na jezero Balaton", kaže David iz Budimpešte.

Došla je inflacija i do njih. Inflacija od 9,4 posto, ista kao kod nas. Jedni je još nisu ni osjetili, drugi već kupuju na akcijama, ne putuju, ne lete avionom, otkazuju godišnji, na odmor idu u Mađarsku. Nije lako biti student u Budimpešti. Tražit će se ove sezone posao više.

-Imate li dovoljno novaca za recimo nove cipele kada platite hranu i sve ostalo?
"Ne. Nemam dovoljno na kraju za to. Ali, roditelji mi pomažu", tvrdi Juchi.

-Je li kava poskupjela ili je cijena ostala ista? "Skuplja je nego što je bila, ali ne mislim da je preskupa. -A pivo? Pivo je jeftinije od kave. To se jedino nije mijenjalo", veli Jacob.

Mađari toče jeftino pivo. Možda i najjeftinije u Europi. Pola litre ćete dobiti za osam do dvanaest kuna.

Često čujemo da Hrvati prelaze granicu, i dolaze u Mađarsku u šoping. Sad bi mogli na kavu. Jer kava košta 10 kuna.

10 kuna ovdje. A 17 uz Dunav. Mađarima inflacija nije nepoznata i nije ovo najgora koju su doživjeli. 1995. pokosila ih je ona od 30 posto. Tada nije bilo Orbana da zamrzne cijene brašna, šećera, ulja, mlijeka, piletine i goriva.

"Orban je prije nekoliko mjeseci ostvario veliku pobjedu. Uvijek vodi pomalo agresivnu politiku, ali mislim da je dobar u političkom upravljanju", smatra Joszef.

"Mislim da bi nam trebao pomoći tako što će smanjiti PDV, posebno na osnovne namirnice. PDV na hranu je ovdje jako velik, iznosi 27 posto. Najveći je u Europi, a vjerojatno i na svijetu", objašnjava Nali.

PDV je isti, ali zato cijene hrane nisu.

U inspekciju cijena smo došli, a gdje drugdje, nego na tržnicu u Budimpešti. Kupili smo svega po kilogram. Rajčica, krastavca, paprika, junećeg buta bez kosti i 12 jaja. To smo sve platili 150 kuna, u Hrvatskoj bi to otprilike koštalo 15 do 20 kuna više.

Nagvaršaščanok je najveća tržnica u Budimpešti. Ovdje možete kupiti jaje za kunu, cijelo pile za 17 ili kilogram pilećih prsa za 20 do 40 kuna. Za Hrvatsku jeftino, za Mađare očito i dalje skupo jer mesari nemaju posla kao nekada.

"Meso, salata, povrće, voće je puno skuplje. Otprilike 20 do 30 posto skuplje", tvrdi Zslot.

ina benzinska pumpa gorivo
cijena goriva u mađarskoj U Mađarskoj litra dizela 9.41, a bezina 9.17 kuna i to na Ininoj pumpi

I u dućanima i na tržnici cijene su jeftinije nego kod nas. Od brašna za tri kune, do ulja za dvanaest. Litra goriva ovdje košta 9,5 kuna. Dijelimo istu inflaciju, ali ne i plaće. U Mađarskoj zarađuju manje - prosječna plaća je oko 6 tisuća kuna.

"Vlada je odlučila povećati minimalnu plaću za 19,5 posto što znači da su uspjeli značajno podignuti plaće. Kao što sam rekao, u Mađarskoj nedostaje radne snage. Što znači da se svi bore za radnike, ali i da zbog toga rastu plaće", objašnjava ekonomski analitičar iz Budimpešte, Peter Virovacz.

Narasle su plaće, zamrznute su cijene, makar su Mađari nezadovoljni, Orban im je inflaciju olakšao.

"Putujem u Hrvatsku sljedeći mjesec. U lipnju idem s curom i prijateljima na put. Imam dovoljno, ali moram biti oprezniji. Znam puno ljudi u Mađarskoj koji si ne mogu priuštiti ni hranu", poručuje Zslot.

Nakon tržnice, trgovine, vožnje tramvajem i šetnje gradom, išli smo si priuštiti tu famoznu kuglicu sladoleda. Ovdje je ona doslovno skuplja od goriva.

U Budimpešti ćete kuglicu sladoleda platiti 12 kun. I dok se nama sve čini pristupačno i jeftino, Mađarima je sve preskupo. A bit će još skuplje, predviđaju stručnjaci.

A mi možemo samo reći, ksrm Budimpešti na jeftinom izletu, zaključuje ekipa RTL-a.


Izdvojeno

Reci što misliš!